Четвъртък, 2 Май 2024, 12:57

Румен Гунински направи отчет за едногодишното си управление (Снимки)

5 Декември 2012, 22:29
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2907 7


Една година след встъпването в длъжност на кмета на Правец Румен Гунински, тази вечер той направи отчет пред гражданите на града в читалище „Заря”. Преди това малчуганите от ОДЗ „Звънче” с ръководител Ралица Василева изпяха песен за Правец. След официалното ръкополагане на Гунински на  7-ми ноември 2011г. от Областния управител Красимир Живков и избор на председател на Общинския съвет в лицето на Г-н Николай Яхов, в община Правец встъпиха в длжност и кметовете на селата Видраре, Осиковица, Джурово и Разлив. Веднага след това бяха назначени и кметските наместници в селата  с население под 350 души. Към всеки кмет и кметски наместник заработи група от местни граждански активни личности, които сформираха консултативните съвети. Тяхната роля е да подпомагат работата на кмета или кметския наместник в селото и да бъдат неговия коректив за действията му. От направения отчет, публикуваме основните акценти от работата на кмета и общинската администрация в Правец.
Гунински поема управлението на града с дефицит по бюджета към 29.11.2011г. в размер на  1 500 000лв. Останалите задължения са :
-Към делегираните от държавата дейности - около 400 000лв.
-По извън бюджетни сметки ( фонд Приватизация) – 130 000лв.
-Към  набирателна сметка, незаложени по бюджет за 2011г.  и невъзстановени - 200 000лв.
-Задължения към доставчици по регулярни плащания -  235 539 лв.
-По договори за извършване на Строително-монтажни дейности, без осигурено финансиране - 371 980лв.
-Неразплатени по сключени договори за разработване на проекти за кандидатстване по оперативни програми - 87 204 лв.
 
Краткосрочен заем в размер на 230 хил лв. спасява от реална опасност работещите в училищата, детските градини и другите общински звена, за да не останат без заплати за месец декември.
В резултат нс стриктно да планираме  разходите, в края на 2012г., е -  кредитът от 230 000лв е погасен, задълженията от 2011г. към доставчици в размер на 235 539 лв. са разлатени, както и 30 % от неразплатените, но извършени  през 2011г строително-монтажни дейности.
Сформираният в началото на 2012г Конслутативнен съвет към Кмета на Общината, изпълни основната си функция да бъде връзката с гражданството. Той е създаден по лично убеждение на кмета Румен Гунински, че  обществеността трябва да има възможността да каже своето мнение, да дава предложения и да контролира дейността на управляващите. Консултативният съвет бе учреден от общественици с опит в управлението, с представители на браншови организации - лекари, учители, културни деятели, работещи в частния сектор и други. Съвета проведе  четири  заседания през 2012 г.
Макар и с лошо наследство в сектора „Финанси” с  Решение № 90/24.02.2012 година на Общински съвет Правец бе приет сборният бюджет на Общината  в размер на 9 043 443лв. лв. в това число и Поименния списък на Общината.
През изминалата една година най-голямо внимание общинското ръководство обърна на поддържането на общинската инфраструктура, благоустрояването, здравеопазването, социалните дейности, образованието, водоснабдяването, обслужването на гражданите, културния и обществен живот. Започна се  с ремонт Поликлиника - град Правец. Ремонтираха се общите части, частично и тоалетни, подмениха се осветителни тела, закупиха се пейки в чакалните и интериора вътре придоби съвсем нов, приветлив вид. Извърши се и оптимизация на отоплителната и електрическата инсталация. В Поликлиниката бяха открити и няколко нови здравни услуги - отвори врати нов очен кабинет,  Кабинет по травматология и лаборатория за клинични изследвания.
Здравеопазването и здравните услуги и в селата от общината не останаха на заден план. Лекарско присъствие имаше по график за всички населени места. Предприети са и преместване на лекарските и зъболекарски кабинети, където това е възможно, на първи етаж или партер с цел по-лесен достъп за населението.
Всички Клубове за възрастни и хора с увреждания се сдобиха и със собствен бюджет, за планиране на мероприятия и други дейности. За първа година има безплатни карти за пътуване на пенсионерите от Правец и Разлив до Ботевград -  два пъти месечно.
Бяха направени и промени в предлагане на услугата домашен патронаж. В момента се осигурява храна за 161  възрастни и болни хора от общината.
На полугодието и Услугата Дневен център стана звено към Общината. Това се случи, след като от наша страна бяха поискани отчети за изминалите години от Национален център за социална рехабилитация, който предоставяше тази услуга в Правец. Видимо от тях  сдружението дължеше на Общината  неусвоени  средства в размер на около 400 000лв.
В началото на мандата общината беше с голям дефицит и оптимизирането на разходите във всички параграфи на общинския бюджет и всички сектори и направления беше задължително. Наложи се предприемане на спешни стъпки за събираемост на просрочени плащания, наеми и вземания. Към месец декември събираемостта на данъците и таксите средно за Общината е 78% .
Въведен бе и по-строг контрол на дейността на фирмата, която осигуряваше снегопочистването и сметосъбирането, особено след тежката зима и създадените неудобства за гражданите.
Организирахме пребоядисване на бордюри, пешеходни пътеки и детски площадки. Почисти се каналът на реката в центъра на града.
Премахнати бяха и едни от големите нерегламентирани сметища - в района на махала “Сираковска”,  при  Трапезна вода, при Църквата и Гробищния парк. Град Правец и селата се включиха активно в  националната инициативата през месец май – „Да изчистим България за един ден”. Бяха събрани над 52 тона отпадъци. Част от Покрива на Автогарата беше отремонтиран. По предложение на Обществения съвет, след основен ремонт заработи обществената тоалетна.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Декември, 22:39

    Финансов колапс, кой гениии го измисли това :) :) Румене страшни ПР-ки си имаш, прати ги в джуро всичко начело с Албенка.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Декември, 12:16

    А бе тоя сайт да не е на Румен Гунински, всяка втора новина е за него, кажете му, че има фейсбук за тая работа

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Декември, 12:54

    Какво толкова има да отчита Румен, като всичко е направено преди неговото встъпване в длъжност. Вярно е направи Албена да се мисли за нещо, а тя е пълно нищо.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Декември, 13:12

    Дечицата бяха много сладки, ама тия каки на снимките, са страшни много красиви.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Декември, 15:30

    Гунински докато слугуваш на двете прими Аби и Габи и им позволяваш да злословничат пред теб за другите, а пред другите да бълват срещу теб/ най-вече Габи / няма да потръгнат нещата в общината. Направи това, което обещаваше в предизборната си кампания. Отпрати ги най-после.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 6 Декември, 20:18

    лайнар

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Декември, 19:06

    Мислих те за по-умен, но явно съм те надценил. Нивото на общината е махленско. С Габи и Бени далече няма да стигнеш. Но то отговаря на твоето. Това,че се срещаш с по-умни хора, не си станал умен. Липсата на образование си казва думата. Избрал си за съветник Димитър Найденов, защото ти подхожда най-много. Пък си му и задължен, тъй като от сервитьор те направи барман на Шатрата и там нали знаеш как натрупа паричките. Сега за благодарност му плащаш като председател на Консултативния ти съвет и втори път за редактор на вестника, понеже Христинка е заета да ти прави компания с АЛБЕНКА-ПРЕДАТЕЛКАТА.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete