Сряда, 24 Април 2024, 01:30

Руски учен: Цигарите водят до по-голям риск от инфaркт дори от високото кръвно

24 Октомври 2021, 17:02
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 688


След спиране на пушенето рискът от повторен инфаркт намалява двойно след 1 година

Тютюнопушенето е причината 36% от населението да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникване на миокарден инфаркт е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, които пушат поне една кутия цигари на ден, в сравнение с непушачите.
Това показват данните от проучването INTERHEART за връзката между тютонопушенето и сърдечно-съдовите заболявания, в което България е сред водещите в света в черната класация. Резултатите бяха представени от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата в Руската федерация.

Спирането на пушенето се отразява позитивно върху данните за заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания дори в по-голяма степен от намаляването на нивата на холестерол и понижаването на високото кръвно налягане“, заяви проф.Гуревич, който е ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия.

Авторитетният професор беше гост-лектор на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе на 28-ми септември в Несебър и се организира от Арбилис с подкрепата на Филип Морис България.

Спирането на тютюнопушенето е сред първостепенните мерки за превенция на острите сърдечни заболявания, потвърдиха специалистите по време на медийния форум. Кардиолозите по света отдавна са наясно със значимостта на проблема.

След спиране на пушенето рискът от повторен инфаркт намалява двойно след 1 година, а след 2 години рискът се изравнява с този при непушачите“, посочи проф. Гуревич в лекцията си, посветена на спирането на пушенето и алтернативите за намаляване на риска от сериозни атеросклеротични заболявания.

Във Великобритания лекарите се опитват да се справят с проблема с тютюнопушенето като предлагат лекарски консултации за отказ на цигарите. „Много кратка консултация за спиране на пушенето“ е доказана 30-минутна интервенция, разработена в Англия, която се прилага в ежедневната лекарска практика. На пушачите се дават съвети за най-подходящия метод за отказ от пушенето и се предоставя помощ в опитите за спиране на цигарите. Подходът следва 3 стъпки: Въпроси за установяване и отразяване на статуса, свързан с тютюнопушенето; Съвети за най-подходящия начин за спиране на цигарите за съответния пушач и действия – предлага се помощ в процеса на спиране.“, разказа проф.Гуревич.
Един от методите за намаляване на вредата от тютюнопушенето се явява преминаването към електронни цигари. Съществуват аргументи в двете посоки - "за и против електронните цигари", споделя професорът.

Докато критиците на вейпинг устройствата твърдят, че тези продукти може да доведат до интерес и разпространение сред младежите, че все още няма достатъчно научни доказателства, че все пак се приема никотин и двойната употреба може да доведе до продължаващо пушене, то има достатъчно налични доказателства за ползата от преминаването към бездимните устройства като средство за отказ на цигарите.

От друга страна, има аргументи за преминаването към електронни цигари: употребата на никотин в тази форма носи по-малки рискове за здравето, по-нисък риск в сравнение с тютюнопушенето. Процентът на отказващи пушенето благодарение на тези устройства се увеличава, нормализират се електронните цигари, а не тютюнопушенето. Потребителите на електронни цигари са същите категории хора, които иначе биха продължили да пушат цигари, а употребата им в Европа е регулирана. Има по-широк обхват на подхода за намаляване на вредата от тютюна, има и строги регулации.“, категоричен е руският професор.

За ролята на никотина и проблемът в горенето на тютюна

Любопитен факт е, че никотинът - веществото, което пристрастява пушачите, присъства в малки дози и в храните. Хората приемат средно около 1 400 нанограма никотин с храната си всеки ден.

Научните данни сочат, че основният проблем, свързан с тютюнопушенето, е в горенето -при горенето на тютюна се отделят хиляди вредни вещества в цигарения дим.

Системата за нагряване на тютюн IQOS, например, бяха разрешени за предлагане от Американската агенция по храните и лекарствата – FDA в САЩ с информацията за намалено образуване и излагане на вредни вещества. Според наличните до момента доказателства фактът, че устройството IQOS не гори тютюна, а го нагрява, води до значително намаление на концентрациите от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с продължаване на пушенето.

Трябва да си поставим за цел да бъде взето общо решение Европа да бъде свободна от цигарен дим до 2030г.“, заяви проф. Гуревич, поставяйки фокус върху превенцията на пушенето сред подрастващите.

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (181)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete