Петък, 26 Април 2024, 03:33

РЗИ Софийска област проведе в гр. Елин Пелин обучителен семинар за лични лекари и медицински персонал

7 Ноември 2022, 20:22
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 636 0


На 04.11.2022 г. в сградата на общинската болница МБАЛ Елин Пелин се проведе обучителен семинар на РЗИ - Софийска област за лични лекари и медицински персонал. На обучителния семинар, който се състоя в град Елин Пелин, присъстваха над 20 лекари от Софийска област.

Водещ на семинара бе д-р Евгения Радивоева, главен инспектор в Дирекция НЗБ на РЗИ – Софийска област. В обучението бяха представени темите:

Ваксинопрофилактиката на сезонния грип.
Елиминация на морбили и рубеола.
Рак на маточната шийка – ролята на редовните профилактични прегледи.


Поради значимостта си, грипът се намира под контрола на СЗО. Това се дължи на нуждата от взаимна обмяна на епидемиологична информация за налични епидемични огнища, циркулация на серотипове (щамове) и прилагането на нововъведени ваксини. Това наблюдение над грипа се нарича сентинелно наблюдение. В него участват лекари от всички страни.
Важно е да се знае, че здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините.

Инфекциозните заболявания морбили и рубеола влизат в Задължителния имунизационен календар на Република България (Наредба №15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, издадена от министъра на здравеопазването, обн. ДВ, бр.45 от 31 май 2005 г., доп. ДВ, бр.108 от 22 декември 2020 г.) под формата на комбинирана ваксина: от XIII-тия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит; на 12-годишна възраст се извършва реимунизация срещу морбили и рубеола.

Темата бе представена от експерта от РЗИ - Софийска област д-р Невянка Ракова - началник-отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в Дирекция «Обществено здраве».

Информацията за рака на маточната шийка и ролята на редовните профилактични прегледи при неговата диагностика бе представена от д-р Ивка Георгиева, акушер-гинеколог и управител на МБАЛ Ихтиман.

Обучителният семинар бе закрит след провеждане на дискусия по наболелите теми от страна на присъстващите медици.

Д-р Мая Луканова, управител на МБАЛ Елин Пелин благодари на всички присъстващи медици за отделеното време и на експертите от РЗИ - Софийска област за добре структурираната и поднесена на участниците в семинара здравна информация.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete