Петък, 19 Април 2024, 18:05

РЗИ- Софийска област предоставя информация относно заболяването- инфлуенца по птиците

27 Януари 2023, 17:30
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 814 4


РЗИ-Софийска област Ви информира:
Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на заболяването Инфлуенца (грип) по птиците в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област. В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с.Бойковец, а от общ. Правец – гр. Правец.

Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип?
Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици. Инфекцията може да се разпространи и сред домашните птици (кокошки, патици, гъски и други). Заразените птици отделят вируса със секрети и изпражненията си, като по този начин интензивно го разпространяват сред възприемчивите здрави птици. В много редки случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, като изложени на риск са работещи в птицеферми, имали директен контакт с болни птици.
Източникът на зараза за човека са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски).
Хората могат да се заразят с вируса чрез:
• директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти (грижи за домашни птици и други);
• контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.
Предпазни мерки при разпространение на грип А (Н5N1) сред птиците и/или при възникване на заболявания сред хора:
1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи и видимо здрави, болни или умрели домашни птици.
2. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
3. Да се спазва много добра лична хигиена, най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички или дезинфектанти за ръце.
4. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. При приготвяне на храната, всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре термично обработени (при достатъчно висока температура и достатъчно дълго време), което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.
5. Да се спазват следните хигиенни изисквания при приготвяне на храната:
• Суровото месо да се съхранява отделно от сготвените и другите храни;
• Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови);
• Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете;
• Да не се консумират сурови и рохки яйца;
6. Да се измиват със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
7. Да се извършва самонаблюдение за поява на симптоми, типични за заболяването при човека – повишена температура, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит, в рамките на 10 дни. След евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).
8. Да се направи задължителна консултация с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести при възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период. Лекарят трябва да бъде информиран за: симптомите и възможността за заразяване с птичи грип след контакт с болни птици или пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването; местата, които са посещавани; наличие на директен контакт с птици, или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.
9. Да се изследват лабораторно заболелите лица, работещи в птицеферми и съмнителни за птичи грип, с цел потвърждаване на диагнозата.




Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (3)
    1. добавен от: Анонимен 27 Януари, 20:18

    РЗИ да обяснят дали ще ни избият кокошките, а не да говорят, заучени фрази и щуротии

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 28 Януари, 11:51

      Ами близко е до акъла. Когато има заболяване по добитъка, било то кокошки, овце, кози и т.н., животните се избиват, защото заболяването се пренася върху човека. Някога чумата се е пренесла от бълхите и половин Европа си е заминала, без да знаят хората как да се предпазят. А хигиената трябва да стои на първо място.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 29 Януари, 16:33

    Кога,ще минават за кокошките и,кога и колко обезщетение ще получим за кокошките си.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Бойчо Огнянов 30 Януари, 10:53

    По 2 лева за кокошка

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete