Вторник, 23 Април 2024, 17:16

С антични приключения бе официално открита възстановената крепост "Боровец" (ВИДЕО)

2 Юли 2022, 19:40
(2) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 3039 4


Същински исторически спектакъл се разигра в подножието на Късноантичната крепост „Боровец“ на връх Голям Боровец, край с. Разлив. Той започна около 11,00 ч. на 2-ри юли, събота и бе представен от Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Cerdicae“ /Обичаите на предците от Сердика/ - сдружение за антични реконструкции. Облечени в характерни за епохата цивилни дрехи, както и войници в ризници, шлемове и щитове, участниците направиха демонстрация на облекло, екипировка и въоръжение през Късната античност, а за владението на Крепостта „Боровец“ се разрази люта битка между римляни и готи. По завладяващ и увлекателен начин в историческа беседа бяха описани възстановките на импровизираната сцена.
Античните приключения са част от официалното откриване на възстановения с европейски средства археологически обект: Консервация, експониране и опазване на недвижима културна ценност „Антична и Късноантична крепост „Боровец“ на връх „Голям Боровец“, северно от с. Разлив, община Правец. Официалното откриване на крепостта бе в 10,00 ч. Лентата прерязаха управителят на фирмата-изпълнител на обекта - „Пи Ес Пи“ ЕАД - Юлиан Димов, зам.-кметът на Правец – Деян Николов, Таня Борисова – директор на Историческия музей Правец, който е възложител на проекта. Стойността му е 470 525.26 евро, а партньор е община Сурдулица, Р Сърбия. Периодът на изпълнение е двегодишен – от 23.07.2020 г. до 23.07.2022 г.
Крайната цел от реализирането на дейностите по проекта е превръщането на крепостта в привлекателна туристическа дестинация и обект на устойчив туризъм не само на регионално, но и на национално ниво и в международен план.
Сред официалните гости бяха директорите на Историческите музеи на Ботевград, Самоков, Хисаря, представители на Регионалния исторически музей - София, зам.-кметът на община Ботевград – Борис Борисов, кметът на с. Разлив – Наталия Георгиева и др.
Въпреки лятната горещина, млади и стари се изкачиха до Крепостта и останаха до ранния следобед в подножието, за да видят историческите възстановки, сред които „Арианска проповед – епископ Улфила покръства готите“, „Раннохристиянска литургия от ІV-V век“, демонстрация на римска медицина, настолни игри, занаяти - монетосечене, обработка на кожи и вълни, предачество.







Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (5) (7)
    1. добавен от: Жоро 3 Юли, 08:09

    Един милион лева за няколко указателни табели и един тон чакъл????

  • Отговори (6) (2)
    2. добавен от: Анонимен 4 Юли, 14:45

    Респект към директорката на Историческия музей г-жа Борисова, която от доста време с енергията си осигури консервацията на старата крепост Боровец и голяма финансова помощ за музея - Правец. Ако парите, които Правец изразходва за ненужното кръгово движвние на входа на Правец, бяха изпозвани за продължаване на асфалтирания път до крепостта, ползата щеше да бъде много по-голяма. Понякога минавам през градчето и не съм видял досега нужда от това недомислие. Малко коли отбиват в Правец , изкърти се здрав асфалт и се положи нов. Очевидно някои хора все още страдат от грандомания.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 4 Юли, 18:14

      Не сте прав/а ! При кръгово движение задължително се намалява скоростта ( иначе заминава картера по островчетата )
      Това в момента е много ефикасен метод за спазване на правилата

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Клиент 6 Юли, 13:11

    Пара да пада в олигархията

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (179)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (42)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete