Понеделник, 29 Април 2024, 03:39

С електронни рецепти ще купуваме лекарства от догодина

3 Декември 2013, 16:32
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1060 2


 От 2014 г. дълго чаканите електронни рецепти най-после ще влязат в сила, реши на извънредно заседание Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса. За целта бе подписано специално споразумение между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз.

 Това изменение чувствително ще улесни купуването на лекарства от аптеката. Така повече няма да се налага да носим хартиен документ или здравна книжка със себе си, а изписаните ни медикаменти ще получаваме, след като кажем ЕГН-то си в аптеката.

Освен гражданите, нововъведението ще улесни и цялата здравна система. Медицинските рецепти вече ще могат да се съставят и разпространяват по електронен път, както и в реално време да се следи за изпълнението им.

Това особено ще намали риска от грешки и неразчитане на почерка и ще улеснява пациентите в случай, че загубят листчето хартия.

От НЗОК замислят и други новости - въвеждане на електронни протоколи, нужни за изписването на медикаментите за хронично болните, както и създаване на регистър за всички стоки, които се продават в аптеката.

Всяка от тях трябва да има единен код, по който да се разпознава от системата от всяка точка в страната. За целта пък ще са необходими и законови промени, които да направят кода и инсталирането на софтуера задължително за всички производители и разпространители на лекарства.

Източник: http://www.puls.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: yankowa 3 Декември, 17:59

    W drugite darzawi otdawna e wawedeno towa.Dano samo ne go pobalgarim.sazalawam 4e pi6a na latiniza, no pi6a ot telefona , a toi nama kiriliza.Uspeh.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Декември, 21:40

    Баба ми с таблет в болницата, много яко.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete