Неделя, 2 Април 2023, 05:56

С курбан бе почетен Архангеловден в с. Лесново в единствената трикуполна църква в източната част на Софийското поле

9 Ноември 2022, 10:20
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 337 0


На 8-ми ноември се проведе празнична служба с водосвет за храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил" в село Лесново. По случай Архангеловден, в двора на църквата се стекоха много жители и гости на селото, за да почетат деня на Св. Архангел Михаил, защитникът на вярата и борецът срещу всяко зло.

В 12:00 часа отец Иван Плещов и отец Стоян Стоянов, отслужиха водосвет в двора на храма пред десетките гости на празника.

Иконом Иван Плещов поздрави миряните с Архангеловден и изнесе беседа за мисията на светеца - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, заедно с библейската история за нашите ангели-пазители. Сред гостите на храмовия празник бяха кметът на село Лесново Цветко Цветков, председателят на Общински съвет - Елин Пелин Николай Плещов, зам.-кметовете на Общината Георги Янакиев и Райничка Николова, общинският съветник Богомил Бранков, кметове на населени места от общината и много миряни.

Отец Иван Плещов освети хлябовете, разчупени бяха празнични погачи, а църковният двор, където бе приготвена курбан-чорбата ухаеше на вкусно. Благодарственият обяд събра всички на празничната трапеза, на която домашното вино, сирене и хляб приканваха гостите и жителите на селото да празнуват заедно.

Храмът в село Лесново има богата история. Той е построен преди повече от 100 години - през 1907 г., като е реконструиран в началото на XXI век. Това е единствената трикуполна църква в източната част на Софийското поле и една от малкото с подобна архитектура в България.

Снимки: Борислава Григорова

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (44)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (44)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (942)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (2250)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (136)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (139)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (412)
70% Complete