Четвъртък, 25 Април 2024, 13:58

С курбан бе почетен Архангеловден в с. Лесново в единствената трикуполна църква в източната част на Софийското поле

9 Ноември 2022, 10:20
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 563 0


На 8-ми ноември се проведе празнична служба с водосвет за храмовия празник на църквата „Св. Архангел Михаил" в село Лесново. По случай Архангеловден, в двора на църквата се стекоха много жители и гости на селото, за да почетат деня на Св. Архангел Михаил, защитникът на вярата и борецът срещу всяко зло.

В 12:00 часа отец Иван Плещов и отец Стоян Стоянов, отслужиха водосвет в двора на храма пред десетките гости на празника.

Иконом Иван Плещов поздрави миряните с Архангеловден и изнесе беседа за мисията на светеца - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, заедно с библейската история за нашите ангели-пазители. Сред гостите на храмовия празник бяха кметът на село Лесново Цветко Цветков, председателят на Общински съвет - Елин Пелин Николай Плещов, зам.-кметовете на Общината Георги Янакиев и Райничка Николова, общинският съветник Богомил Бранков, кметове на населени места от общината и много миряни.

Отец Иван Плещов освети хлябовете, разчупени бяха празнични погачи, а църковният двор, където бе приготвена курбан-чорбата ухаеше на вкусно. Благодарственият обяд събра всички на празничната трапеза, на която домашното вино, сирене и хляб приканваха гостите и жителите на селото да празнуват заедно.

Храмът в село Лесново има богата история. Той е построен преди повече от 100 години - през 1907 г., като е реконструиран в началото на XXI век. Това е единствената трикуполна църква в източната част на Софийското поле и една от малкото с подобна архитектура в България.

Снимки: Борислава Григорова

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (184)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete