Събота, 4 Май 2024, 12:09

С родолюбива програма, с участието на Ивайло Шопски, Драгоман отбеляза 150-та годишнина от обесването на Васил Левски (ВИДЕО)

18 Февруари 2023, 10:29
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 915 0


По инициатива на община Драгоман и в присъствието на кмета Андрей Иванов, на 17 февруари, в залата на ТИЦ-а /Туристически информационен център/ на града се проведе родолюбиво отбелязване на 150-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски.

С поетично-музикален рецитал, децата от СУ "Христо Ботев" почетоха годишнината. Изключително въздействаща композиция от стихове и песни посветени на героизма и идеалите на Левски, която развълнува всички присъстващи. Огромна заслуга за представения ученически рецитал има Павлина Колева - преподавател в СУ "Христо Ботев", Драгоман, чийто стремеж е да възпитава учениците в родолюбив дух и почит към националните ни герои. Множество жители и гости на града се събраха в ТИЦ-а, за да отдадат своята почит към Левски.

Сред официалните гости бяха депутатът от 44-то НС Юлиан Ангелов, който подари на учениците портрети с лика на българските царе и владетели, Ивайло Шопски - "Пътуващо читалище", Димитър Антов - изработил паметника на Левски в Драгоман. Ивайло Шопски представи кратък филм за залавянето на Левски и подари на децата книжки.

В историческата беседа по повод залавянето на Левски, Ивайло Шопски подчерта, че Левски не е предаден от българин и е крайно време историческата истина да излезе наяве, вместо да ни се вменява чувство на вина като народ, че сме предали националния си герой. Доказателство за това, че Левски не е предаден, е фактът, че турските заптиета в началото изобщо не са знаели кой са заловили, а едва по-късно вече е разпознат. Не е истина и това, че българите не са се опитали да спасят Левски след залавянето му. Опити е имало, но за жалост са били неуспешни.

В края на събитието бяха поднесени венци и цветя пред бюста на най-големия ни национален герой. Кметът Андрей Иванов подари на учениците внушителен пъзел с лика на Апостола с пожелание да съхраняват българщината и да помнят подвига на героите загинали за свободата на България.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete