Събота, 20 Април 2024, 12:30

С шествие и празнична програма отбелязваме 24 май

20 Май 2022, 22:48
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 752 3


По традиция, отбелязването на 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ще започне с празнично шествие, тръгващо в 10:00 ч. от пл. „Саранск“ /Исторически музей Ботевград/. То ще бъде водено от Общински духов оркестър – Ботевград до пл. „Освобождение“ /сцената пред сградата на Община Ботевград/
В началото на тържествената програма, в знак на почит към делото на Светите братя Кирил и Методий, ще се проведе инициативата „Да изпеем заедно „Върви, народе възродени“, с участието на детски хор „Бонка Големанова“. Организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпяването на химна с автори Панайот Пипков и Стоян Михайловски.
Маршът „Българска земя“ и песента „Де е България“ в изпълнение на Младежки Духов оркестър – Ботевград и Мажоретни състави към НЧ „Христо Ботев 1884“ ще ни върнат към корените на традицията, припомняйки ни, че 24-ти май - още от своето създаване като празник, е обвързан с музиката и парадните маршове.
Кметът на община Ботевград - Иван Гавалюгов, ще награди отличените в номинациите „Учител на годината“ 2022. По негова инициатива тази година всички училищни библиотеки в Ботевград и селата, както и Общинската читалищна библиотека „Иван Вазов“, ще получат две важни книги – „АНТИ БАЙ ГАНЬО – Книга за България“ и „БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“, плод на водещи наши историци. Те са предназначени да лекуват проявленията на национален нихилизъм и да надграждат здравословно родолюбие у българина.
Подарък за всички учители и гости на тържественото честване ще бъде програмата на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Ботевград. Вапцаровци ще засвидетелстват своето уважение и благодарност към българския учител и просветител, с талантливите си изпълнения, посветени на най-българския празник.






Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 21 Май, 15:23

    Просветата е моят бог и моята религия!!!

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 22 Май, 10:08

      Да се надяваме, че това не е мнение на кмета, зам.кметовете и председателя на ОбС на Ботевград.

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Анонимен 21 Май, 22:23

    Хайде сега ни не разваляйте настроението за 24 май с кмета Гавалюгов. Добре се беше скрил в общината по време на пандемията, няма ли зам.кмет, който да отговаря и за образованието и културата? Ей го зам.кметът Цветков: решил човекът, че леките коли от обществения паркинг зад Фреш-а могат да минават точно пред входовете на жилищния блок, а те са откъм паркинга и от служба "Обществен ред" се втурнаха да изпълнят заповедта на "трудовивия инженер". Тя, простотията, е любимо занимание на българина, включително и на кмета, и на зам.кмета на Ботевград.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete