Вторник, 14 Май 2024, 17:57

С тържествен концерт Литаковската духова музика отбеляза 100 години от основаването си

10 Декември 2016, 20:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4601 10


С тържествен концерт, много зрители и добро настроение, днес музикантите на Литаковската духова музика отбелязаха 100-годишнината от основаването си. Тази инициатива поставя началото на седмицата на Освобождението на с. Литаково от Османско владичество.

Тържественият концерт започна в 17:30ч. в НЧ „Светлина 1900г.”, с. Литаково. Залата бе препълнена от любители на духовата музика, дошли да почетат дълголетната традиция на духовата музика в село Литаково. Гости на събитието бяха кметът на с. Литаково Даниел Дилов, кметове на Кметства, представители на читалищата от общината и др.
С едноминутно мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите при трагедията в с. Хитрино, където товарна влакова композиция от цистерни с пропан бутан се взриви.

Тържеството започна с презентация, проследяваща пътя на Литаковската духова музика, от основаването й до наши дни. „Въпрос на чест било някога всяко населено място да има свой оркестър. Основател на състава на Литаковската духова музика е местният жител Тодор Михайлов - Рашковеца, роден през далечната 1897г.  Той е бил военен музикант, работил е заедно с великия Дико Илиев. Счита се, че започнал да свири още докато бил в казармата, а културното му дело в Литаково започва след уволнението си. Като капелмайстора в състава, Тодор притежавал умението да свири на всички музикални инструменти. Обучил е много музиканти. Първоначално оркестърът наброява около 7-8 души, включително и неговият брат Павел Михайлов. Постепенно числеността се увеличава, а съставът бързо набира скорост. Получават покани за участие във всички местни културни празници, дефилири, сватби и семейни тържества, погребения, събори, взимат участие в събития от национално ниво. Заслужено се превръщат в символ и гордост на литаковци. Годините на прехода обаче се оказват пагубни за духовата музика в селото. Голяма част от музикантите вече не са сред живите, а други са в много лошо здравословно състояние и невъзможност да продължат да свирят. А последователи – няма. Така през 1992г. е залезът на старата Литаковска музика.

През 2012г. самоинициативата за възстановяване на оркестъра поема Дейвид Христов от Литаково, който тогава е на крехката 15-годишна възраст. Младото момче съсредоточава усилията си върху възстановяването на Литаковската духова музика и успява, въпреки трудностите, които среща. Не закъснява и първата покана за участие – на 9 септември новосформираният оркестър свири на Братската могила в селото по покана на местната структура на БСП. Започват изяви не само в Литаково, но и в общината.

Настоящият състав на Литаковска духова музика наброява 12 души: ръководител: Дейвид Христов – флигорна,  Христо Петров – кларинет, Веселин Любомиров – кларинет, Костадин Пенчев – флигорна, Георги Петков – флигорна, Кирил Митрев – басфлигорна, Илиян Панов – басфлигорна, Ангел Недялков – баритон, Мариян Николов – алтхорна, Нончо  Тодоров – барабанче, Петко Мишовски – барабанче, Симеон Стефанов – голям барабан.
 
Музикантите откриха тържествената церемония с марш „Роден край”.
 
Водещите на програмата Петя Николова и Оля Христославова цитираха думите на знаменития Дико Илиев: „Духовите музиканти са ни нужни. Това са оркестри, които крият в себе си нежност и могъща сила. Без духова музика не може да се направи народно празненство. Без тях не ще имаме буйните ритми на хората и ръчениците, щяхме да се лишим от националното в музикалното изкуство”.
 
Присъстващите се насладиха на множество различни по жанр музикални изпълнения. Музикантите представиха известни парчета от рокенрола, от българския фолклор и  други. Прозвучаха изпълнения като:  марш „Пролет дойде” на Андрей Врачански , „Музика”, „Yesterday – Вчера”, “Histori оf love – Историята на една любов”, „Оne moment in the time – Един момент във времето” – световен хит, написан от Алберт Хамън и Джон Бетис, в изпълнение на американската певица Уитни Хюстън по повод Летните олимпийски игри 1988г. Затова баладата се разбира като химн на вяра в себе си и има твърдение, че може да се преодолеят всички препятствия.
 
В третата част на програмата, посветена на българския фолклор, присъстващите се насладиха на изпълнение на двете солистки, които са неразделна част от Литаковската духова музика, Велислава Сиракова и Иванина Петкова. Двете момичета изпълниха песента „Ах ,къде е мойто либе” под съпровода на духовия оркестър. В програмата се включиха и самодейци от танцов състав  „Литаковче”. Последва „Скок”-дайчово хоро, „Коконеще” – влашко хоро от Дико Илиев, „Искърско хоро” и др.
 
За финал музикантите изпълниха песен, написана от местния незабравим читалищен деец Иван Влъчков, като възхвала на родното си село – песента – „Литаково”.
 
Поздравителни адреси духовия оркестър получи от кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, кмета на с. Литаково Даниел Дилов, общинска организация на БСП, с председател Николина Цолова, от читалище „Светлина”, танцов състав към читалище „Светлина” и др.


Източник: balkanec.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Декември, 20:16

    Браво на Литаковчани.Нека се поучат от тях и Врачежаните.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 10 Декември, 21:25

    Недоразумението го нямаше никакво! Сигурно понеже нямаше лапачка и пиячка на корем, като при ротарианците...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Декември, 21:28

    Похвално.За участниците и организаторите.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Декември, 21:36

    Не е лесно да създадеш оркестър.Свириха добре момчетата.БРАВО!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Декември, 22:00

    Поздравления!Много талантливи момчета,страхотен концерт

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Декември, 22:18

    Поздравления.Продължавате все така.А за втори дървото

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Декември, 01:19

    Браво на децата! Продължавайте все така - напред и нагоре.Бъдете живи и здрави и все така да радвате хората.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Любител и пазител на българско 11 Декември, 07:19

    Браво на музикантите от духовият оркестър.Нека продължават все така и да показват България и Община Ботевград пред света.Що се отнася до врачежани както сте писали по-горе -селото умира и с него и развитието на читалищна дейност.Бой и битки за власт имаше до като бяха избрани председател и оставен на лежерният си стол секретар а читалищна дейност е под всякаква критика-пълна нула.Браво литаковци браво самодейци!!!Успех за в бъдеще.!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Декември, 11:16

    Bravo

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 11 Декември, 22:07

    http://m.capital.bg/biznes/kompanii/2016/12/09/2879481_koi_vze_vodata_na_botevgrad/

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (134)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete