Събота, 4 Май 2024, 01:52

С тържествено събрание и празничен концерт Ботевград отбеляза 9 май

9 Май 2014, 11:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1636 0


Спазвайки вече установената традиция, ботевградчани отбелязаха днес 69-годишнината от победата над хитлеро-фашизма и Деня на Европа. По този повод в големия салон на читалище „Хр. Ботев” се състоя тържествено събрание и празничен концерт, организирани от  Община Ботевград и Общинската организация на ветераните от войните.
Под звуците на „Мила, Родино” и Химна на Европа, изпълнени от Духовия оркестър към читалището, присъстващите посрещнаха знамето на организацията на ветераните от войните.
В знак на почит и уважение Движението на руските граждани, живеещи в Ботевград, връчиха Почетна Георгиевска лента, символ на Великата победа от 1945 година, на Цветан Николов – Толбухин, участник в двете фази на Великата отечествена война. Отличието получиха и участниците в Първата фаза на войната – Иван Ивановски и Тодор Николчовски. Като участници във Втората фаза на войната Почетната Георгиевска лента бе връчена и на Никола Бончев, Стойчо Илиев, Стоян Вутов и Никола Вутковски.
Кратък исторически доклад, посветен на непреходното събитие, произнесе Цветан Николов, председател на Общинския съюз на ветераните от войните. В словото си той подчерта, че времето не трябва да заличава спомена за величавото събитие, което сложи край на фашисткото мракобесие.
Поздравителни думи към присъстващите в салона изказа кметът на общината Георги Георгиев. Той  призова представителите на младото поколение да учат историята в цялата й многостранност, с което ще се предпазват от грешките, допускани от предците ни.
Изпълненията на БГ ДУЕТЪТ „Червено и черно” бяха посрещнати радушно от публиката. Кулминация на празничната програма бе импровизираното хоро,  за което на сцената излязоха десетки млади граждани на Ботевград.
Пред Морената в памет на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината Георги Георгиев,  народния представител Данаил Георгиев, Общински съвет – Ботевград, Общинския съвет на ветераните от войните, политическите партии ГЕРБ и ДИБО, Дружеството на живеещите в Ботевград руски граждани, дружество „Орханиец”, Исторически музей – Ботевград, общински фирми, кметове и кметски наместници, училища.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete