Неделя, 5 Май 2024, 20:00

С усмивка и себераздаване, служителите от Центъра за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания, изпълват работата си всеки ден

23 Април 2013, 20:41
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2877 5


Децата са безценното богатство на всяка страна. Те изпълват живота ни с радост и надежди, с тревоги, но и с щастливи мигове и удовлетворение. Кой да ни подаде ръка тогава, когато природата ни причини тъга и по някакви неписани закони нашето дете има проблем? Кой да помогне на самите нас да се справим, да бъдем опора и да не се предаваме пред трудностите?
От началото на тази година на територията на община Етрополе започна дейността си един по европейски оборудван Център за социална интеграция и рехабилитация на деца с увреждания. Основната работа с децата  стартира от 5 март, като капацитетът му е 34 места, а до момента занимания се водят с 20 лъчезарни малчугани. За всичко, което съпътства много специфичната работа на специалистит,е ни разказа управителят на центъра -  г-жа Валентина Герчева. С усмивка и нескрито вълнение тя сподели колко отдадени са всички специалисти от центъра в заниманията с своите възпитаници. Като всяко ново начинание, тя и работещите служители са имали не малко трудности, но в крайна сметка, когато започнат да се виждат резултатите от усилията, идва и удовлетворението от положените усилия. Основните цели на програмата са да се
 осигури качество на живота за децата и младежите със Специални образователни потребности чрез предоставяне на социални услуги, подпомагащи тяхната социална интеграция и професионална реализация. Цели се постигане на практическа и социална автономност и развитие на познанието и интелектуалния потенциал на потребителите на социалната услуга, както и осъществяване на корекционна - компенсаторна и интеграционна работа с деца с различни видове физически и интелектуални увреждания и специални образователни потребности. Подпомагане на интеграцията на деца с увреждания в масови детски градини и училища е друго звено от цялостната дейност, насочена още към подкрепа и съдействие на децата с увреждания и техните семейства и  привличане на повече обществена подкрепа в интерес на децата с увреждания и техните семейства.
Институцията разполага с логопед, терапевт, кинезитерапевт и психолог, които полагат сериозни грижи и внимание към  всички деца и родители, потърсили тяхната помощ. За нуждите на децата са оборудвани специализирани кабинети като: мултисензорна зала, кабинет на психолог, зала за кинезитерапия, зала за рехабилитация, класна стая, зала за тихи игри, в които се прилагат необходимите методики и упражнения с цел подобряване на тяхното състояние. Въпреки, че са предоставени много подходящи условия  за работа, винаги има още какво да се желае, винаги има нужда от помощ и от подадена ръка, всеки който има желание да съдейства на центъра може да се обади на тел 0720 /6 3595.
В края на разговора ни г-жа Герчева сподели: „Работата ни е изпълнена с много отговорности и  изисква голямо себераздаване, но детската усмивка и благодарността на родителите са нашата най-голяма награда”.

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: :!: 23 Април, 20:53

    платен репортаж нямаше ли баркод за такива?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Април, 21:09

    #1 Какво те притеснява? Не се ли радваш на хората който работят?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Април, 23:09

    Brawo, prodyljavaite napred.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Българска граматика 23 Април, 23:47

    Този малчуган няма ли да се подстриже :shock: Голяма коса има и ще го сбъркат за момиче, ами то и аз се вгледах в него, пази боже сляпо да погледа :P :uups:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Април, 15:58

    Ха-ха кой е терапевта и какво според тях значи терапевт?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete