Събота, 4 Май 2024, 01:37

Самодейни състави от Етрополе ще участват в "Празника на баницата" в Бела Паланка (Сърбия)

6 Август 2013, 13:09
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2010 1


В изпълнение на съвместен проект 147 "Културен мост - Бела Паланка и Етрополе", самодейните състави от двата града работят по реализацията на танцов спектакъл, чиято втора част ще бъде представена на 10 август в Бела Паланка на "Празник на баницата".
По реализацията на проекта са проведени  две обучения. Първото  се състоя в Етрополе, в дните около Петровден, когато гостуваха 62 изпълнители от самодейните състави към Дома на културата в Бела Паланка. От своя страна нашите самодейци също посетиха Бела Паланка в периода от 6 до 11 юли 2013. Тези срещи имат за цел запознаване на участниците от двете страни с българското и съответно сръбско изкуство, което допринася за развитието на културата и на двете общини.
В рамките на проекта участниците от общините Етрополе и Бела Паланка разработват съвместен спектакъл, който се състои от три картини. Първата от тях бе представена по време на съвместния концерт на изпълнителите от двете страни на 28 юни тази година, по случай Празника на община Етрополе - Петровден. В тази част на спектакъла момък от Бела Паланка идва на гости, за да иска за жена момиче от  Етрополе, в което се влюбил, след като е пил вода от Зольовската чешма.
Втората част от спектакъла представлява картина, в която момъкът от Сърбия ще представи на семейството и рода си момата - етрополка. Тази част от композицията ще се състои на 10 август в община Бела Паланка на "Празника на баницата". В него участие ще вземат 137 самодееца при НЧ "Тодор Пеев-1871", град Етрополе.
Третата част от съвместния проект се очаква да се проведе през есента в община Етрополе, а самата картина ще бъде сватба.
Между втората и третата част на спектакъла се очаква в Етрополе да гостуват петима художници от Сърбия. Техният престой тук ще бъде за период от една седмица, като през това време в картините си те ще изобразяват забележителности от етрополския край.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete