Неделя, 5 Май 2024, 22:39

Самодейци от Правец и Етрополе представиха в Министерството на културата българския народен обичай коледуване

23 Декември 2014, 16:48
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1300 0


Самодейци представиха в галерия „Средец” на Министерството на културата българския народен обичай коледуване, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата (МК).

Днес, 23 декември 2014 г., Детската група за народно пеене към читалището в град Правец „Заря 1895” и самодейци от Фолклорен ансамбъл „Балканска младост” към читалище „Тодор Пеев 1871” в гр. Етрополе представиха в галерия „Средец” на Министерството на културата българския народен обичай Коледуване.

Сред гостите на тържеството в галерия „Средец” бяха министър Вежди Рашидов, както и Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища (СНЧ).

В празничната програма имаше песни и наричания за здраве и берекет и добри дела. Коледарите от Танцов ансамбъл „Балканска младост” изпълниха обичаите за прогонване на злите духове и нарекоха всички присъстващи в галерията, като им пожелаха здраве и берекет през следващата година. Самодейците дариха министър Рашидов и с изработена от тях пъстра сурвакница.
Министърът на културата Вежди Рашидов изрази радостта си от факта, че именно младите самодейци дават празничното начало на идващите светли дни. Той им благодари сърдечно за изнесената празнична програма, пожела им много здраве и щастие през следващата година, похвали ги , че държат на традициите и българския фолклор и им поръча да сбъдват мечтите си.
Участниците в детската група за народно пеене към читалище „Заря 1895” и самодейците от ансамбъл „Балканска младост” към читалище „Тодор Пеев 1871” бяха възнаградени с подаръци – сладки лакомства.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete