Петък, 10 Май 2024, 04:48

Самодейци от Правец спечелиха четири награди от конкурса ,,Напеви от Северозапада’’

6 Май 2015, 15:46
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1653 2


Самодейци към НЧ "Заря 1895"- гр.Правец с ръководител Веселка Христова взеха участие в Седмото издание на Националния фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада”. Конкурсът се проведе на 1 май в Младежкия дом на Монтана.
Самодейците от Правец се представиха с пет участия и получиха 4 награди. Те се съревноваваха в три раздела - индивидуални изпълнения, група за автентичен фолклор и камерна вокална формация. Те взеха две трети места в категория индивидуално изпълнение - втора възрастова група- Християна Петкова и трета възрастова група- Даниела Георгиева. На второ място се класираха най-малките изпълнители от Детска певческа фолклорна група, а трети станаха Камерната вокална формация - песен на три гласа.
В Седмото издание на Националния фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада” взеха участие над 700 деца от 22 населени места на страната. Групата от Правец се съревновава заедно с участници от училища с разширено изучаване на музика, Национално училище на изкуствата, музикални училища и др. Самодейците към НЧ "Заря1895" се явяват на този конкурс за втори път, първото им участие е било през 2011 год., когато са се върнали с много награди и златен медал. Патрон на конкурса е кметът на Община Монтана Златко Живков.
Ръководителката на самодейците от Правец Веселка Христова сподели, че конкурсът се е провел на много високо ниво и е горда с получените награди.
Изпълнителите бяха оценявани от квалифицирани комисии -Проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, председател на журито в раздел “Народно пеене”, фолклористът Венци Димов – водещ на предаването “Етно магазин” в “Дарик радио” и старши научен сътрудник, доктор  в секция „Етномузикология” към Института за изкуствознание на Българската академия на науките, Даниел Спасов - популярен народен певец и водещ на предаването „Иде нашенската музика” по БНТ, Румяна Филкова – певица в ансамбъл „Тракия” и преподавател по народно пеене в Пловдивската академия. 
Конкурсът се осъществи с подкрепата на Община Монтана и спонсори.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 6 Май, 21:03

    POZDRAVLENIYA ZA DEZATA I NA BESELKA-DOKAZAN SPEZIALIST I MUZIKALEN PEDAGOG!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Май, 07:20

    Браво на нашите деца и преподавателката им!!! Въпреки всичко - липса на пари, липса на интерес от страна на общината, читалището успява да развива дейност, та дори и награди да печелят представителите на Правец... Браво млади самодейци!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (229)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete