Петък, 3 Май 2024, 17:46

САЩ засега се отказват от екстрадицията на Гергана Червенкова

24 Юли 2013, 08:23
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 784 0


САЩ засега оттеглят искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова, на която бе повдигнато обвинение отвъд окена за незаконна онлайн продажба на медикаменти и участие в престъпна група за пране на пари.

Това стана ясно от кратко съобщение, качено във вторник на сайта на американското посолство в София.

Изненадващата промяна в позицията на САЩ е факт само четири дни, след като Софийският апелативен съд (САС) за пореден път отложи окончателното си произнасяне по искането за екстрадирането на българката, заплашена от 68-годишна присъда в САЩ.

"Съединените щати са оттеглили искането си за екстрадиция на г-жа Гергана Илиева Павлова Червенкова. На Червенкова са повдигнати обвинения пред федералния окръжен съд за южен окръг Ню Йорк за федерални престъпления, свързани с наркотици и измама. Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България. Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето", уточняват от дипломатическата мисия.

Червенкова на няколко пъти бе задържана и освобождавана през м.г., като положението й рязко се влоши след последното посещение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ в края на 2012 г.

След завръщането си в България той обяви, че е бил разкрит "основният организатор" на българо-американска организирана престъпна група за пране на пари. Впоследствие бившият силов министър дори обвърза задържането и екстрадирането й в САЩ с отпадането на визите за български граждани.
По време на досегашните заседания на съда по казуса обаче стана ясно, че Червенкова просто е редови служител във фирмата "BG Global Services", която извършва в България част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com, който е бил разследван от американските власти.
Защитата изясни пред съда, че Червенкова работи към българската компания на трудов договор, без да има каквито и да е управленски правомощия като финансов мениджър, но въпреки това през май Софийският градски съд постанови тя да бъде екстрадирана в САЩ, където я заплашва присъда от 68 години затвор по обвинението.
Междувремнно пред Съдебната палата в София бяха организирани няколко масови протеста в защита на Гергана Червенкова. На втора инстанция обаче САС отложи окончателното произнасяне по случая, като изрично поиска от американските власти доказателства и допълнителни гаранции, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е изряден, както и че Червенкова няма да бъде заплашена от смъртно наказание.
По време на едно от последните заседания на апелативните съдии по искането за екстрадиция, проведено на 23 май, магистратите констатираха, че в изпратените до България документи липсва подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и поиска това също да бъде коригирано. Съдът настоя и за превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция, както и за информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени там.



Източник: Mediapool

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete