Петък, 17 Май 2024, 17:42

Състезание между десетите класове от ПМГ "Акад. Проф. Д-р Асен Златаров"

12 Февруари 2015, 12:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1747 1


Днес ученици от ПМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” Ботевград дадоха старт на редица събития, организирани по повод 130г. от раждането на своя патрон. Асен Златаров е забележителен български учен, професор по Химия и Доктор по Физика и Химия. Личност, която съчетава в себе си учен, философ, мислител, хуманист, писател и публицист, нежен поет и пламенен оратор. Посвещава целия си живот в откриване и култивиране на всичко прекрасно.
От 10:30ч. в малкия салон на НЧ „Христо Ботев 1884г." ученици от десетите класове проведоха състезание, където премериха знания в областта на природните науки. Гости на тържеството бяха: доц. д-р Мая Гайдарова, катедра Методика на обучението по физика към СУ „Свети Климент Охридски”, гости от Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование – Неда Кръстанова, директор и Галя Шуманова, гл. експерт по Химия и опазване на околната среда; Татяна Гюзелева, главен инспектор по Природни науки; гости от Регионален инспекторат по образование София регион; Николета Йошовска, експерт по Образование към Община Ботевград; Никола Близнаков, бивш директор на гимназията; Мария Цонкова, учител по Химия и Биология; Тодорка Коцева, директор на Исторически музей Ботевград; настоящият директор на гимназията Даниела Колева, както и преподаватели в учебното заведение.
Ученици от V клас представиха научната дейност на Асен Златаров.
 
Х „а”, Х „б” и Х „в” клас бяха избрали своите представители, които отговориха на няколко въпроса и задачи, свързани с физиката, химията, биология и екология. Отговорите им се оценяваха от жури с председател Мая Гайдарова и членове Татяна Гюзелева, Галя Шуманова и Мария Цонкова. Най-напред бе изтеглен реда, по който отговаряха отборите. Участниците отговориха на въпроси, разпределени по една задача в три кръга. Капитанът на отбора изтегля задача, а екипът има няколко минути за размисъл, като разполагат с допълнителни данни и таблици. Журито коментира и оцени всеки отговор на отборите, като задава и допълнителни въпроси.
 
Състезанието продължи почти 2 часа. След премерените знания, трите отбора приключиха с по 17 точки и трите се класират на първо място. Участниците получиха предметни награди, а журито подари на всеки отбор по една книга - „130г. Асен Златаров”.

След състезанието, учениците разгледаха документална изложба във фоайето на Исторически музей, посветена на Асен Златаров.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete