Четвъртък, 1 Декември 2022, 04:31

Състезанието "Байк и Рън за Чепън", гр. Драгоман бе представено на Националната велосипедна конференция в София

7 Ноември, 01:00
(1) (0)
Драгоман - Новини
Прочетена: 445 0


Състезанието за планинско бягане и колоездене – „Байк и Рън за Чепън“, чийто домакин за 11-та поредна година е гр. Драгоман, бе представено на провелата се в София, НДК, на 3-ти ноември Национална велосипедна конференция по проекта “Дунавски велосипедни планове”. На нея бе показан и първият Национален велосипеден план на България. В НДК се събраха заинтересовани страни в областта на развитие на велосипедното движение и велотуризма от цялата страна, както и експерти от Министерството на туризма и МРРБ.

Конференцията се организира от Българска асоциация за алтернативен туризъм, с подкрепата на Министерство на туризма, като част от проекта “Дунавски велосипедни планове” с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020.

„Байк и Рън за Чепън“ бе показано в Направление „Подкрепа за велосипеден туризъм в България“, тема: Популяризиране на колоезденето. Състезанието бе дадено като един от малкото добри примери у нас за успешно публично-частно партньорство, в което община Драгоман, Магазини „Стената“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм си партнират успешно при организацията и провеждането на спортната проява. Подчертано бе, че състезанието отдавна се е превърнало в нещо много повече от спортно събитие, защото винаги се провежда с кауза, свързана с опазването на природата.

Припомняме, че част от сумата при регистрацията на състезателите – колоездачи и бегачи за участие, тази година бе за подпомагане опръстеняването на птиците. Миналата година бе събрана сума за възстановяването на Драгоманското блато и инфраструктурата, които бяха поразени от пожар. Успоредно с „Байк и Рън за Чепън“, община Драгоман организира и провеждането на „Мини Байк и Рън“ за деца.

Целите на общината, освен разбира се забавлението за децата, е да запали у тях желанието да спортуват редовно и да обичат и опазват природата; да предпази децата от пороците, насочвайки вниманието им към спорта, както и да бъде част от превенцията срещу детското затлъстяване.

Не на последно място, състезанието е един прекрасен повод участниците в него да се запознаят с природните и културни забележителности на община Драгоман, в чието землище има множество църкви и манастири.

По време на Националната велосипедна конференция бе предложено, освен „Байк и Рън за Чепън“ - планинско бягане и колоездене, да се обмисли идеята и за шосейно колоездене с маршрут Драгоман – Годеч.
Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (718)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1728)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (103)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (95)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (334)
70% Complete