Вторник, 30 Април 2024, 02:59

Съветникът Гавалюгов уличи Общината в порочна практика

4 Май 2015, 14:57
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1847 6


Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество приеха общинските съветници, с която бяха направени няколко промени. Наредбата е приета с Решение №265/31.07.2008г.на Общински съвет Ботевград.
 
Преди гласуването на промените общинският съветник Иван Гавалюгов попита, кое налага да се внесе на заседание на Общински съвет приемането на тази наредба без  реално да се спазва закона.
 
„Аз твърдя, че с внасянето на тази наредба е извършена документа измама относно подготвя нето на Докладната записка. В наредбата пише, че тя публикувана на сайта на Общината на 6 април 2015. Самият документ обаче, който е на сайта всеки може да си направи труда да свали файла и да види, кога е създаден този документ”, мотивира се съветникът. Той посочи, че този документ е създаден на 27 април 2015 г (понеделник) в 11.39 ч. „Това доказва, че той не е качен на 6 април. Когато е качен уж на сайта на Общината, много елементарно е подменена датата на компютъра. Така се вижда, че не е спазен 14 дневния срок. Тези, които са създавали документа не се съобразили да сменят датата” , каза още Гавалюгов. Според него обаче това се е случвало и друг път и даде за пример приемането на наредба в началото на годината, когато е констатирал същото нещо. „Как реално ще се докаже, че се внасят докладни или проекти за наредби в конкретния срок?”.  По думите на съветника е нарушен законът, т.е. създаден е документ с невярно съдържание. В тази връзка Гавалюгов направи конкретно предложение -  когато се качват Докладни записки на сайта на Общината, в същото време да се изпращат и на общинските съветници. „Тогава ще има доказателство, че документите са качени с реална дата и няма да имаме подозрения, че са качени на много по-късен етап. Практиката е много порочна и създава предпоставки общинските съветници да не бъдат навреме информирани за предлагани проекти за изменения. Нека да се вземе под внимание този факт и оттук нататък да бъдем известявни с имейл”, подчерта в заключение съветникът.
 

Юристконсултът на Община Ботевград Людмила Маркова заяви в отговор, че измененията по наредбата са качени на 6 април, но впоследствие съдържанието е обновявано.
 
В подкрепа на своя колега общинският съветник Христо Якимов заяви, че предложението на Гавалюгов е съвсем коректно, и за да няма вече съмнения за достоверно създадени документи от общинската администрация е редно да се създават с реални срокове.

Част от промените в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество са:

В чл.1, алинея 1 промяната е: „С тази наредба се определя редът за придобиване на право на собственост и на ограничени вещни права, за предоставяне за управление, под наем и за разпореждане с имоти и вещи-общинска собственост, и правомощията на кмета на общината, на кметовете на кметства и на кметските наместници при спазване на разпоредбите на този закон и на специалните закони в тази област освен когато е приложим Законът за публично-частното партньорство."

- Създават се нови алинея 3 и нов чл.15, съгласно които:

 „Имотите и вещите - общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, могат да се предоставят безвъзмездно за управление на други юридически лица на бюджетна издръжка или на техни териториални структури. ".

„Имотите и вещите - общинска собственост, които не са необходими за нуждите на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, могат да се предоставят безвъзмездно за управление за срок до 10 години на други юридически лица на
бюджетна издръжка или на техни териториални структури. „Предоставянето за управление на недвижимите имоти по предходните алинеи се извършва с решение на общински съвет. Предоставянето за управление на движими вещи - общинска собственост се извършва със заповед на кмета”.

„За предаването и приемането на имотите и вещите - общинска собственост, предоставени за безвъзмездно за управление, се съставя протокол опис”.

„Звената и юридическите лица, финансирани от общинския бюджет, завеждат в баланса си предоставените им за управление имоти и вещи”.
 
„Когато нуждата от предоставения имот отпадне преди изтичане на определения срок или той се използва в нарушение на разпоредбите на чл. 11 от ЗОС, имотът се отнема със заповед на кмета на общината."

§10. В Чл.63, алинея 5 след думите „разпоредителна сделка" се допълва следното:
„ ..., с изключение на сделките сключени след проведен публично оповестен търг или конкурс. "



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Май, 16:02

    То има ли нещо, което да не е порочно в тази община?

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: vasil 4 Май, 20:57

    Вола рие и пада на врата му.Това е поговорка тя Маяа Манолова рикато теб и си го получи накраяа.Поспри се малко.Почини си.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Май, 21:25

    Оомр ъзна не се ли усещаш ,че ще си останеш плямпало

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Май, 09:33

    то на общината не и е за пръв път подобна измама.И преди се е случвало, на нали павметта на някои е къса, та не се усещат. И,което е най-лошото, смятат, че те са хитреци,а другите са балъци.Е, хитрата сврака с двата крака.За подобна измама има прокуратура.Нали четат пресата и следят сайтовете-те са на ход!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete