Петък, 17 Май 2024, 16:10

Съветници от опозицията искат да бъде внесено искане в Сметната палата за нарушения във ВиК

9 Февруари 2015, 18:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1765 13


Общински съветници от опозицията свикаха пресконференция във връзка с провалената днес извънредна сесия, свързана с проблеми във „ВиК-Бебреш”. На пресконференцията присъстваха Иван Гавалюгов, д-р Веселка Златева, д-р Марияна Горгачева и адв. Христо Якимов, които открито споделиха своито разочарование от факта, че нито един представител от управляващото мнозинство не се явил на извънредното заседание.

„Въпреки че до момента е имало редица извънредни заседания, за които  сме били уведомявани дори в самия ден, всички съветници съвсем отговорно са се явявали”, започна д-р Златева. „Ние, съветниците от опозицията, бяхме там, защото смятаме, че темата за водата е важна. Не само за нас и за гражданите, но и за бъдещи инвеститори. И останахме изненадани. Въпреки че от мнозинството също потвърдиха, че състоянието на ВиК е важно, днес залата беше полупразна. Това на мен ми прилича на сценарий”, допълни тя.

Д-р Горгачева продължи думите на д-р Златева, като посочи: „Свидетели сме на един изтъркан вече сценарий. Миналата година също имаше две провалени сесии, свързани с ВиК дружеството, отново поради същата причина. За мен това е меко казано безотговорно и гавра с населението на общината. Смятам, че поведението на колегите е недостойно и обидно за гражданите. И според мен това е сценарий, защото, въпреки късното оповестяване за извънредната сесия, комисиите имаха време да обсъдят актуалната информация. Смея да твърдя, че се превърнахме в цирк, но е срамно да продължават да се прилагат подобни номера”, завърши д-р Горгачева.

Адв. Христо Якимов също не скри разочарованието си от поведението на управляващото мнозинство. Не подмина и факта, че през изминалата 2014г. задълженията на ВиК са се увеличили двойно. „Намеренията ни бяха на днешното заседание да посочим мерки, които да спомогнат да бъде преобърната тенденцията към увеличаване на загубите. Но явно това не е приоритет на колегите от мнозинството. Когато се съставяше работата на ОбС за първото тримесечие, по наше предложение въпросът с ВиК трябваше да бъде разгледан през януари. Вместо това се прие решението тази точка да бъде разгледана на заседанието през март. Ако не бяхме направили опит за днешната извънредна сесия, то тогава положението с водното дружество щеше да бъда още по-потулено от хората в общината”. Якимов заяви, че не е редно заседанията, които засягат цялото население на общината, да се провежда в такъв неподходящ час, какъвто е 09:00ч. в понеделник и посочи, че това е умишлено с цел гражданите да бъдат лишени от възможността да присъстват.

Иван Гавалюгов допълни твърдението на адв. Якимов за двойно увеличилите се задължения „ВиК-Бебреш”, като представи факти и информация от доклада на Радослав Наков, управител на водното дружество. Счетоводната загуба на дружеството за 2013г. възлиза на 630 000лв., а към настоящият момент признатите задължения са се увеличили на 1 056 049лв., като в тях не влиза сумата от ревизионния акт, съставен от НАП, възлизаща на 334 000лв. Съществува възможност част от тях да отпаднат, но към 31.12.2014г. задълженията на ВиК са в размер на почти 1 400 000лв. Това е и годишния оборот на водното дружество.
През 2014г. от ВиК са съкратени 41 служители. Според информацията от длъжностното разписание, към днешна дата там работят 95 души на трудов договор, а броят им за миналата година е 111. Гавалюгов постави въпроса: „Къде е това 40%-но съкращение, което беше една от мерките за стабилизиране на финансовото състояние, а посоченият брой съкратени е 41?” По предложение на кмета Георги Георгиев, друга мярка бе отпускането на заем от Община Ботевград в размер на 200 000лв. заем, но към днешна дата такъв заем не е постъпвал във сметката на ВиК.

Иван Гавалюгов посочи, че е необходимо да бъдат взети две важни решения. Първото е да бъде внесено искане в Сметната палата за извършване на проверка за съответствие при финансовото управление на общинското търговско дружество „ВиК- Бебреш” – да бъде извършен професионален анализ на дейността на дружеството и да бъдат посочени всички нарушения и лоши практики. Също така да бъде взет предвид факта, че от 2008г. общината няма Звено вътрешен одит, а само стажант-одитор. Тази позиция заема Васил Наков, син на управителят на ВиК Радослав Наков. Второто решение, което щеше да бъде предложено на несъстоялата се сесия, е ОбС Ботевград да приеме решение за внасяне на сигнал до Софийска окръжна прокуратура поради налични данни за извършване на системни престъпления, кражби и отклоняване на средства в дружеството. „Те са базирани на ревизионния доклад и става дума за източване на ВиК. Тези възникнали задължения са в резултат на неправомерни действия, извършвани от страна на водното дружество – изплащане на фактури, за които няма реални действия”, заяви Гавалюгов. „Финансовото състояние на ВиК не е резултат само на лошо управление, но и на престъпно управление. Затова нарушителите трябва да носят персонална наказателна отговорност”. Гавалюгов посочи всички имена от ОбС Ботевград, които според него не са счели темата за ВиК като важна и не са дошли на извънредната сесия и добави, че се надява да получи подкрепата на своите колеги от опозицията. Единственият, който предварително е оповестил, че няма да може да присъства, е съветникът Цветан Миньвски.

За заключение д-р Веселка Златева допълни, че 80% от пречиствателните станции на територията на общината не работят пълноценно и във всяка една от тях има повреда, въпреки че не са минали 9г. от тяхното построяване и пускане в употреба.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 19:46

    :lol: Е и, като го внесете , па всички тия ще се разтърчат да оправят бакиите на Ботевград. С поредните писаници до тази и онази институция голяма работа ще постигнете. С тези неефективни действия и похвати не ви чака нищо друго, освен брифинги, снимки за медии и помпане на електората за настъпващите местни избори.
    Гледам, г-н Якимов го раздав по активен и действен, отколкото лидера на БСП.Досега не чухме от г-жа Златева категорична и ясна позиция за последните действия на общинското ръководство.Някак много кротко, удобно и статично заема място в общите снимки на опозицията в ощински съвет или се лъжа.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 19:58

    Грозни тъпи кратуни баби Яги и Гавлюгов

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: до №1 9 Февруари, 20:21

    Е и на нас ни се иска да вземем просто да го гръмнем, но после ще го лежим за човек.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 22:50

    Драга опозиция, къде смятате да внесете искания за одит от сметната палата и прокуратурата, че не става ясно?„
    Смятате да ги внесе на сесия на общински съвет ли?...... и сигурно със същия успех ще получите одобрение от кметските подлоги:roll:
    Моля, уточнете как смятате да го направите.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 23:03

    И вие като вашата КОРНЕЛИЯ, и тя много се репчи па взе та се скри . Нали щеше да присъства на Общинските заседания , къде е и тя Ви обърна гръб

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Февруари, 23:16

    До сега четиримата опозиционери дадоха един куп брифинги, пресконференции,1000 фотоси и т.н и файда никва. Или хората трябва да се сменят или начина на действие.

    p.s. Чакала- ако искаш да хванеш вълк, трябва да използваш вълк.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 09:36

    "Борецът за правда" господин ГАВАЛЮГОВ така спазва законите, че тази сутрин без малко да отнесе човек на пешеходната пътека при църквата, там където минават децата за училище.
    На случката има свидетели.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: anonimen 10 Февруари, 10:55

    7. Vidqh vsichko ,vaprosa e kakvo da napravime sreschto tova? Predlojenie da go kajem na horata kakto vie go napisahte I nikoi da ne go izbira

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 13:23

    Сметната палата да не е пъдарин, че да ходи да проверява всеки дребен крадец като Гачо? Давайте данните направо в прокуратурата.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 10 Февруари, 13:58

    Отчетите на ВЕ и КА и не са верни. Счетоводството още от времето на Клара е грешно. Така на времето в тухларната Клара беше преправила цялото счетоводство на Цецка. Правете си сметка какво е правила и в общината.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete