Четвъртък, 16 Май 2024, 17:03

Съветниците Гавалюгов и Цолов:"Бюджет 2015 е нереалистичен и неизпълним"

14 Януари 2015, 17:28
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3511 14


Г-н кмете днес ще ме слушате с широко отворени уши”. С тези думи общинският съветник Иван Гавалюгов се обърна към кмета, след като между тях започнаха словесни престрелки в началото на изказването на Гавалюгов. Нещо повече, разговорът между тях стигна до обръщенията „пълен въздухар” и „селски цървул с вълнен чорап”, които произнесоха един след друг първо кмета, а след това съветникът.
 
Гавалюгов цитира чл.41, ал.5 от Закона за народната просвета, според който кметът се е мотивирал да оттегли точка 28 от проекто-бюджета. „Първостепенните разпоредители не могат да финансират разходи на звена извън системата на народната просвета, а ние досега сме финансирали звена извън народната просвета. Ние досега сме извършвали закононарушение. Това налага да оттеглим и точка 29.Гласувахме размера на таксата за битови отпадъци на предишна сесия и тогава ние заявихме, че изработената план-сметка е незаконосъобразна и съответно таксите, които определихме за населението са завишени, поради това, че са включени недопустими разходи – ремонти дейности и капиталови разходи”, каза Гавалюгов. Кметът контрира, че съветниците са взели решението, но съветникът пък заяви, че вносителят е той. Според съветника Бюджет 2015 е нереалистичен.Той заяви,че сумата от 480 хил.лв за изграждане на паркинг зад новата зала „Арена Ботевград” е трикратно завишена. Той направи сравнение с ремонта на площадките при зала „Балкан”, където асфалтовото покритие е струвало 30 лв. на квадратен метър, а по негови прогнози за паркинга зад „Арена Ботевград” ще отидат по 100лв на квадратен метър. Той попита кмета защо това се прави. Освен това Гавалюгов посочи, че не е основателно в края на мандата на Георгиев, Община Ботевград да поема дълг от 3 милиона лева. „Не е необходимо да натоварваме следващото общинско ръководство с този дълг”, заяви общинският съветник.

„Цялата ти пледоария е изпълнена с некомпетенстност. Изключително си неграмотен в строителството. Ако не знаеш, то е защото не си се интересувал”. С тези думи кмета се обърна в отговор към Гавалюгов. По думите на кмета паркингът зад новата зала ще се изгражда с два пласта асфалт по 4 см и посочи, че площадките при зала”Балкан” са ремонтирани, като е положен един пласт асфалт с дебелина 4 см. Той каза още,ч е предвидените 480 хил.лв дори няма да стигнат за новия паркинг.„Като е толкова равно и хубаво, защо не пратиш твоето момче там да тренира в руините, а го пращаш на площадките при старата спортна зала”, каза Георгиев.
 
 
 
„Бюджет 2015 е неизпълним и умишлено надут в приходната част, за да може и разходната част да бъде увеличена”, заяви друг общински съветник Цветан Цолов. По думите му на заседание на една от постоянните комисии, не му е даден отговор, как ще бъдат изпълнени тези 2 600 000 лв. от продажба на общинско имущество. „Не съм против летния отдих на хората, а начинът по който са определени хотелите и кои хора да заминат. Не съм против помощите за пенсионерите, а това, че се дават предизборно. Не съм против средствата, предвидени за духовия оркестър, но ние сме гласували три докладни и нито една не е изпълнена. Само един инструмент е закупен за младежкия духов оркестър. За реконструкцията на Градския парк смятам, че трябва да дойдат средства от Европейския съюз. Смятам, че сумата от близо милион и половина лева е доста завишена. Не съм против ремонт на канализацията в селата, но тази в Ботевград също е в окаяно състояние”. Така Цолов очерта виждането си по отношение на Бюджет 2015.

Кметът Георги Георгиев заяви, че изпълнението на бюджета пряко зависи от това как ще се развие икономическата ситуация в страната.
„Ние можем да изпълним бюджета на 100%, може да го преизпълним, но може и да не го изпълним. Не знаем, какво ще се случи в държавата. По-трудна финансова година не е имало. Може кмета май месец да го арестуват, а може да изкара и до 2019 година. Времето ще покаже”.
 
По отношение средствата за реконструкция на Градския парк, кметът заяви, че сумата от 1,5 млн.лева е прогнозна. „Самата цена на ремонта ще каже пазара. Зависи, какво ще кажат фирмите, които ще се яват на търга, така както се получи при спортната зала”, заяви Георгиев. В отговор на изказването на Цолов за критерия, по който се избират деца да почиват на Черноморието, градоначалникът посочи, че тези критерии ги прилагат в училищата, а не кметът или кой да е чиновник. Това са критерии, които ги определят директорите на училищата – дали по успех или социално положение, те решават”, заключи Георгиев.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Януари, 18:43

    Абе ГГ, голем си :D

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: anonimen 14 Януари, 19:23

    V spora se ragda istinata. Blagodarni sme che e deistvascht kmet

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Януари, 19:49

    Как кой определя хотелите? -Тулю, при него нема лабаво, той определя кой, как ,кога,защото,когато и т.н. Хайде, дано на Банго Васил се случи чудото и приберат намесника на дявола от нашата община.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: бат Бойко 14 Януари, 19:53

    много точно определение за кмета - "селски цървул с вълнен чорап" :))

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимка 14 Януари, 20:33

    Кмета знае колко цървули ще гласуват за него и се подсигурява. Ама дупе го лъже ако си мисли че Герб ще го подкрепи. Да не стане само Дани и жена му да го подкрепят. И мафиотите се умориха от него така че да му мисли.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Януари, 21:45

    И тук ще питам защо не дойде отворката Корнелия

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Януари, 21:48

    Маминия може ли да гледа от тия големи бузи аааааааууууууууу

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Януари, 07:49

    maleeee...malkia peevski,kuv e 6OPAR...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete