Петък, 17 Май 2024, 12:24

Съветниците Цолов и Гавалюгов поставиха отново въпроса пред кмета, че не се отговаря на поставени от тях питания

12 Септември 2015, 14:46
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3412 43


За периода   от 01.01.2015г. до 10.09.2015г.   в   Общински съвет -Ботевград са приети 187 решения. Това показва информацията от отчета на председателя на ОбС Йорданка Ллачева. Постъпилите документи за обсъждане са 327 с вносители, от които на кмета на общината са 172, от председателя на Общински съвет - 8, от  граждани на общината - 28, от  управители на общински дружества, ликвидатори на общински дружества, директори на учебни заведения, кметове на кметства и кметски наместници - 28 , от общински съветници - 39, от които 17 питания към кмета на общината, и други - 52броя.
В отчета се посочва, че от Областния управител са върнати и оспорени  11 бр.  решения. Отменени от ОбС Ботевград са две решения и оспорени в Административен съд - София област са 7 решения.
 
Отчетът на Йорданка Лалчева за работата на ОбС от началото на 2015 до септември  даде повод за въпроси от страна на съветници по време на последното за този мандат заседание, което се състоя в четвъртък (10 септември). Иван Гавалюгов заяви, че председателят на ОбС не е изпълнявала законовите си задължения да известява местния парламент за върнатите решения от областната администрация, както  и да разпореди публичното им оповестяване на интернет сайта на Община Ботевград, както това се прави при публикуваните на вече взетите решения от ОбС.
 
Другият му въпрос бе отправен, както към Лалчева и.д. кмет на общината Красимир Андреев, така и към кмета в отпуск Георги Георгиев, какви усилия са направени, "за да се промени практиката през последните няколко месеца системно да не се отговаря на питания на общински съветници, погазвайки закона". Такива са депозирани 17  през 2015г към кмета чрез председателя на ОбС.
„По закон кметът трябва да отговори на следващото заседание. Мисля, че питанията са били конкретни и коректни, както и касаещи проблеми на голяма част от населението на общината, както и начинът на управление на тази община?Какво притеснително намерихте в тези питания?”. Според Гавалюгов информацията, която съветниците са искали е публична по своя характер.

Гавалюгов не отмина и обстоятелството, че три извънредни сесии, инициирани от опозицията, целенасочено са били провалени. По този повод попита конкретно Лалчева, защо е насрочвала тези заседания в работно време? „Защо без да внесете докладна записка през месец юли, по време на редовно заседание, Вие си позволихте да насрочите извънредна сесия на другия ден, само защото не мина едно решение, противно на  Правилника?
 
Председателят на ОбС Й.Лалчева отговори, че в края на мандата си съветникът не е в състояние да я изкара от „релси”. „Не се опитвайте да ме обвинявате в неща, които не съществуват”, каза Лалчева. Нещо повече тя зави, че не е нарушила ЗМСМА.  „Официално съм изпратила съобщение и докладна до всички вас. Има доказателства за това”. По отношение на питанията Лалчева заяви, че са отправени в срок към адресанта. За върнатите и оспорени решения на ОбС тя посочи, че на всяко заседание ги е обявявала пред съветниците. Във връзка с часовото насрочване на заседанията Лалчева подчерта, че не може за 4 години да уцели удобното време на всичките 29 съветници.
 
Общинският съветник Йордан Йорданов в подкрепа на Лалчева на свой ред постави въпроса, че по вина на опозицията са проваляни заседания на постоянните комисии! ”Общинският съвет работеше добре, независимо от т.нар. опозиция”, каза в заключение той. В отговор Гавалюгов репликира, че работата на комисиите е абсолютно формална и безмислена по начина, по който се провеждат през тези 4 години. „Правил съм предложения, с които комисията да излезе пред ОбС, но вие г-н Йорданов казвахте да го правя направо на заседанието. Е какъв е смисълът от работата на тези комисии тогава! Истинският и реален диалог никога не се е провеждал в тези комисии?!”, каза още Гавалюгов.
 
Йорданка Лалчева отговори, че съветникът Гавалюгов 4 години се опитва да орони престижа и авторитета на институцията Общински съвет.
 
Кметът Георги Геогиев заяви, че на всички питания на съветниците е отговорено.
 
Общинският съветник Цветан Цолов заяви, че не  удовлетворен от отговора на кмета Георги Георгиев, като посочи, че е имал няколко питания до него, на които не е му отговорено. „Можете ли до края на мандата да се ангажирате да отговорите на моите питания?”, попита Цолов. Кметът Георгиев на свой ред попита - „Кои са те?”. Цолов заяви, че са няколко и на нито едно негово питане като общински съветник няма отговор.

Кметът повторно заяви, че няма зададени въпроси към него, на които да не е отговорено устно преди или след сесия в залата на малкия салон, където се провеждат заседанията на местния парламент. ”На това вие сте се съгласили. Отговорено ви е и писмено. Не сме отговаряли само тогава, когато въпросите са се преповтаряли. Един и същи въпрос се задава няколко пъти или се задава един път от един съветник, а след това същият въпрос се задава от друг съветник. На такива въпроси не отговаряме, защото сме отговорили вече публично”, каза още кметът Георгиев. Той обаче подкани Цолов да си зададе устно въпросите. В опит да ги посочи, Лалчева го прекъсна.
 
В отговор на Гавалюгов кметът посочи, че няма засекретена информация в общинската администрация, така че да не се отговори публично.
 
След приключване на дебатите отчетът на Йорданка Лалчева за работата на Общински съвет от началото на годината до месец септември 2015г бе приет с 17 гласа „за” и 6 „въздържал се”.
 



Източник: balkanec.bg

Коментари (43)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Септември, 15:28

    na 25 oktomvri sam sigoren 4e 6tevi otgovoriq osobeno na gazoliubov :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Септември, 15:45

    вече не се ли наситихте с вашите тъпи статии...елементарни сте, банални сте за хората, които четат този сайт...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Септември, 15:51

    Няма нищо банално в този и другия сайт на гр. Ботевград - гражданите или селяните на Община Ботевград искат, желаят да бъдат информирани.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Ха!? 12 Септември, 16:22

    Тази РОЗОВА бутилка пред кмета да не е "на посоки"? :wink: :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Септември, 17:03

    Шопара и комара пак питат ле питат.Грозници.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Септември, 17:06

    този Цолов ако е псе на олигарическата Мафия от Правец ,,Златев и слуга", изобщо да не пита...

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Септември, 17:21

    Време е да няма този форум. Много жлъч, завист и обиди. Грозна работа! Стига, хора! Животът е кратък!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete