Вторник, 7 Май 2024, 07:04

Сбогуване с Марин Георгиев Маринов

13 Юли 2017, 10:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4695 6


На 12 юли (вчера) след продължително боледуване, на 82 годишна възраст почина Марин Георгиев Маринов, дългогодишен ръководител на „Микроелектроника”.

За ботевградчани и за хората,  отдали животa си за развитието на българската електроника, той ще остане пример за всеотдаен труд, творческо мислене и непримиримост за внедряване на световните новости в развитието на микроелектрониката в България.

Роден e на 24 март 1935 година в с. Торос /Лазар Станево /, завършил средно образование в град Тетевен и висше във ВХТИ София.

По разпределение постъпва на работа в новоизграждащия се Завод за полупроводникови прибори в Ботевград, като технолог в цех ”Материали”, един от първите специалисти, преминали обучение във фирмата CSF Франция, по чийто лиценз се изгражда завода в Ботевград.

Работи последователно като ръководител група, началник цех, зам.директор по производствените въпроси , а от февруари 1969 г като Директор на ЗПП.

До пенсионирането си през 1992 г е несменяем директор на стопанските структури в областта на микроелектониката- НПСК-ПТ, СО” Микроелектроника ,ДФ” Микроелектроника”.

Под негово ръководство се изграждат новите мощности на завода- разширението за производство нa силови прибори, по лиценз на завод „Электровыпрямитель” Саранск, производствените мощности за интегрални схеми, реконструкцията на Института по микроелектроника в София, Института по полупроводникова техника в Ботевград, създава се ЦПК за микроелектрониката, база за развитие и внедряване на нестандартно оборудване.

За всеотдайната си работа е награден с високи правителствени отличия- „НРБ”- първа степен,Червено знаме на труда и Народен орден на труда- златен.
Заслужил деятел на техниката.

Активен общественик- дългогодишен член на бюрото на ОК на БСП, член на ОК на БКП, кандидат –член на ЦК на БКП. До последния си ден бе активен член на Ботевградската организация на БСП.

През 2010г година Марин Маринов бе удостоен със званието "почетен гражданин на Ботевград". Мотивите за отличието бяха: "значителен принос в изграждане и обновяване на икономиката в града, превръщайки го в център на микроелектрониката. Значим принос и за изграждането и модернизиране на инфраструктурата в Ботевград".

Поклонението е на 14 юли 2017 г oт 10.00ч в Дом на покойника при Гробищен парк - Ботевград.

Колеги от "Микроелектроника"


Поклон пред паметта му!






Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (3) (7)
    1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 16:37

    Вечна и светла да е паметта му.
    Бог да го прости.
    Съболезнования за семейството!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (6) (15)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 20:34

      Ти да не си психопата за който пишат и в двата сайта? Като не ти харесват - не ги чети. Има хиляди сайтове в България. За мен Балканец е най-добрият сайт в региона. Хората на Тухлата пишат понякога простотии във форума, но никой не ги слуша. Те са неспособни да създадат собствен сайт, защото са един вагон хора, повечето от които са на път за затвора. Отделно нямат умствен потенциал да създадат и поддържат сайт.

    • (4) (11)
      2. добавен от: Анонимен 14 Юли, 14:41

      Хората на Тухлата непрекъснато пишат простотии.

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (13) (4)
      1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 23:02

      Интелигентните не ги мисли! Те отдавна напуснаха завинаги червения катун!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete