Сряда, 22 Май 2024, 03:38

Сборникът "Куфарът на брат ми" бе представен днес в Ботевград

23 Септември 2015, 18:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2122 1


„Куфарът на брат ми: Истории за пътя" – по този начин е озаглавен сборникът с разкази, представен днес от 18:00ч. в „Салон на изкуствата” на Исторически музей Ботевград. Съставител и редактор на книгата е нашата съгражданка Невена Дишлиева-Кръстева.
За момент на представянето е избрано именно навечерието на Европейските дни на наследството. През следващите 4 дни вратите на Исторически музей ще бъдат свободно отворени за посетители.
 
„Куфарът на брат ми: Истории за пътя" е книга, събрала 22 разказа за днешния смисъл на думата емиграция и за езика, с който се чувстваме у дома. Книга за личните ни куфари, пълни с мечти, стари снимки и надежди за връщане. В нея са събрани разкази на Катерина Клемър, Ан Фам, Нева Мичева, Джоя Гуерцони, Димитър Кенаров, Елена Панайотова, Пиер Мейлак, Албена Тодорова, Вера Траянова, Явор Гърдев, Владислав Христов, Рана Дасгупта, Капка Касабова, Екатерина Петрова, Георги Господинов, Иво Иванов, Зоя Маринчева, Димитър Камбуров, Милена Варзоновцева, Едгар Вилянуева, Бабак Салари и Герасим Дишлиев. Дизайнът е дело на Люба Халева.
 
Директорът на музея Тодорка Коцева представи двамата гости - Невена Дишлиева-Кръстева и един от авторите Герасим Дишлиев, който е и неин брат.
Родителите им са от Свиленград, където се ражда Герасим. Семейството се премества да живее в Ботевград, а по-късно се ражда и Невена. Той учи в ОУ „Никола Вапцаров”, а средното си образование завършва в ГПЧЕ „Алеко Константинов” гр. Правец.
 
На 28 септември 2014г. отново в Исторически музей, артистичният Герасим представи пантомимата „Монолог с куфар”, когато той пресъздаде дълбоко философски и обикновени житейски тези и аспекти от човешкото съществуване -  всеки човек има своя куфар и своя път за извървяване.
 
„Заглавието на сборника е реплика на „Монолог с куфар”. Авторите са различни по съдба и нагласи. Благодаря на екипа от съмишленици, който допринесе за издаването”, каза Невена Дишлиева.
„В един момент разбрах, че този куфар е присъствал в първите ми творчески мисли. Той е бил с мен навсякъде”, - обясни развълнуваният Герасим.
 
Присъстващите в "Салон на изкуствата" имаха възможността да се сдобият на място със сборника. Невена и Герасим предоставиха още негови издания в сувенирния магазин на музея, откъдето всеки желаещ може да си я закупи. Освен „Куфарът на брат ми: Истории за пътя", в магазина ще откриете и други книги от издателството на Невена "ICU".

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Веселина Илиева 24 Септември, 09:56

    Поздравления за отличното представяне на тази дълбоко човешка и пълна със съдържание книга!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (262)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (143)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (55)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (73)
70% Complete