Четвъртък, 2 Май 2024, 07:52

Седем опита за телефонни измами са осуетени вчера в Община Ботевград

27 Януари 2016, 13:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1616 5


В рамките на вчерашния ден служителите на РУ- Ботевград получили общо седем сигнала от граждани- предимно възрастни хора,  че спрямо тях е бил извършен опит за телефонна измама. За радост те не се подвели на увещанията на непознатите и прекъснали своевременно разговорите си с тях, разпознавайки, че се касае за измама.
В един от случаите непознатият имал дързостта да се представи за „началника на РУ- Ботевград“, назовавайки обаче грешно име, като поискал от жената насреща да даде пари за адвокат, тъй като синът й е задържан. В друг от случаите бил използван сценарият за „спешна операция“ на сина, за която били поискани 8 000 лева. 2 400 лева пък поискал авторът на друго обаждане, под предлог, че са необходими за заплащането на вече поръчана от роднина техника. От друг гражданин били поискани 1 600 лева за поръчани строителни материали. Със сходен характер били и останалите получени обаждания.
 
Отчитайки благоприятния  ефект от превантивната разяснителна дейност по отношение на телефонните измами, ОДМВР- София отново апелира към гражданите да не дават пари, поискани по телефона под какъвто и да е предлог, защото рискуват да бъдат измамени. Актуалните схеми, използвани за въвеждане в заблуждение са: Ваш близък е тежко пострадал и има нужда от спешна операция; Ваш близък е причинил катастрофа с убит човек и трябват пари за потулването на случая; Ваш роднина е задържан в полицията и са нужни пари за адвокат; спечелили сте от томбола или игра, но  трябва да закупите сим- карти и да продиктувате  номерата им; Ваш роднина Ви изпраща колет от чужбина и трябва да заплатите доставката и др.
Измамниците са изключително изобретателни при избора на мнимата си самоличност: лекари, адвокати, началници на районни управления на МВР, представители на търговски дружества, социални работници, данъчни служители, инкасатори и т.н.
Първото, което следва да се направи при получаването на подобно обаждане от непознат, е веднага да се свържете със своите близки и да проверите, дали казаното отговаря на истината. Ако имате и най- малки съмнения, незабавно сигнализирайте на тел. 112, в най- близкото управление на МВР, съобщете на кмета на населеното място или на полицейския инспектор, обслужващ района. Напомняйте на възрастните си близки за риска да бъдат измамени поради своята доверчивост и им разяснете как най- адекватно да постъпят в подобна ситуация!


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:23

    НО ПЪРВО ДА СЕ СВЪРЖЕМ С БЛИЗКИЯ СИ И ДА ПРОВЕРИМ ,ДА НЕ БИ ГРЕШКАТА ДА ИЗЛЕЗЕ ВЯРНА И НАИСТИНА ДА ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА ПОТУЛВАНЕ, А ЧАК СЛЕД ТОВА ДА СЕ ОБАДИМ НА 112. ДОБРЕ НАПИСАНО ,ТА ДА НЕ СТАВАТ ГРЕШКИ.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:56

    Защо на мен не ми се обади такъв тарикат,такъв номер съм му приготвил,че ще му трябва поне година личен асистент след това.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: осми 27 Януари, 14:57

    Хайде да добавя и осмият опит. На стационарен мобилен апарат, звънят със скрит номер: "Здравей братчет....". Акцента беше на тези, които не могат да произнасят буквата "Ц". Нямах нерви да изслушам глупостите им и затворих.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: в.н 27 Януари, 16:19

    Миналата седмица се бяха обадили на майка ми от МВР,че ел.стълб ме е затиснал и съм в болницата.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Януари, 19:01

    КЕФ! Сега като ми се обадят по телефона кредиторите да ми искат пари и ще им кажа да го духат! :twisted:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete