Сряда, 1 Май 2024, 09:05

Седмица, посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

18 Ноември 2016, 14:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2706 0


20 ноември е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия - денят, в който отдаваме нашата дълбока почит към загиналите и към техните близки, чиито още рани не могат да бъдат заличени.
По този повод днес на кръстовището на ул. „Славейков” и бул. „Цар Освободител” (при „Сините плочки”) в Ботевград се проведе съвместна инициатива на община Ботевград, КАТ - пътна полиция към ОДМВР- София област, РУ- Ботевград, БЧК, СБА Ботевград и ученици от трите гимназии в Ботевград, учредители на Младежки общински съвет.
 
В периода на традиционната акция „Зима” и в рамките на седмицата, посветена на Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, участниците в движението трябва да проявят толерантност едни към други – както водачите към пешеходците, така и пешеходците към водачите.
Акцията е насочена към две основни неща – какво могат и правят водачите, приближавайки към пешеходка пътека и какво пешеходците трябва да направят, когато ще пресичат обозначената с маркировка територия. Служителите на реда извършваха проверки на леки автомобили, като осъществяваха контрол върху изрядността на техните водачи. Освен това, те припомниха на случайно минаващите пешеходци как се пресича правилно върху пешеходка пътека и защо трябва да бъдат бдителни, въпреки предимството им, когато преминават през „Зебра”. Учениците, включили се в акцията, раздадоха флаери, съдържащи полезни съвети за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата, ценни отговори на често задавани въпроси, свързани с употребата на алкохол и кои са най-често срещаните заблуди относно изтрезняването.
 
„Призовавам шофьорите и пешеходците за повече толерантност едни към други и повече внимание. Много често бедите не се случват от неумение, а от невнимание”, апелира старши инспектор Любомир Рангелов от ОДМВР.
На въпроса какво мисли за законопроекта, предвиждащ задължителното използване на зимни гуми в периода от 1 ноември до 1 март, инсп. Рангелов отговори:
„Тази тема е много дискутирана, но различните законодателства различно третират този въпрос.. На прага сме на зимата. Непременно водачите трябва да проверят оборудването, обезопасителните системи на автомобила и най-вече гумите. Всички знаем, че те спасяват човешки живот. Моето мнение е, че всеки сезон иска своето. Използването на зимни гуми през зимата скъсява спирачния път и подобрява сцеплението на гумите при определените условия, т.е. те са изключително показателни за пътната безопасност. Например, при движение с около 100км/ч по сух път с летни гуми, при рязко спиране автомобилът оставя около 40м спирачен път. При същата ситуация, само че в зимни условия, колата ще остави около 100м спирачен път”, коментира още инсп. Рангелов.
 
Инициативата се провежда в рамките на целия месец на територията на цялата страна.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (194)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete