Петък, 17 Май 2024, 04:44

"Сенсата технолоджис" е увеличила производството с над 15% през 2016 г.

18 Април 2017, 16:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1678 6


Компанията прогнозира двуцифрен ръст и за тази година заради засиленото търсене.

С повече от 15% е нараснало производството на сензори в двата завода на "Сенсата технолоджис България" през 2016 г. Компанията, която е част от американската Sensata, през миналата година откри втори завод – в Пловдив, след първия си в Ботевград. Прогнозите за 2017 г. са, че ръстът ще продължи благодарение на засиленото търсене от автомобилната индустрия. Сред клиентите на компанията са световни производители като Volkswagen, Daimler, Fiat, Volvo, General Motors и др. Групата Sensata като цяло приключи 2016 г. с 3.2 млрд. долара приходи, което е ръст от 7.6% на годишна база.

Ефектът на VW-gate

Две са основните причини за увеличението в производството на "Сенсата". От една страна, автомобилният пазар като цяло расте. Това се дължи на положителните икономически тенденции в Европа, което повишава търсене на автомобили. Бързо растат и пазарите в Азия – Китай, Индия, Южна Корея, каза генералният мениджър на Sensata за България Томи Вер Елст за "Капитал".

Другата причина е, че съдържанието на компоненти в автомобилите се увеличава, включително и в резултат на скандала с фалшифицирането на данните за вредни емисии на Volkswagen. Той се е отразил положително на бизнеса на компанията, тъй като в момента много по-стриктно се следи дали всички системи са инсталирани и работят. "Въвеждат се повече системи, а това означава повече сензори. Ако в миналото сме продавали по два сензора на автомобил, сега продаваме средно по три", обясни Вер Елст.

Само за първите три месеца на годината компанията е сключила договори за 80 млн. долара. Компонентите ще се правят в завода в Ботевград. "Това са договори за следващите пет години, като самото производство започва до 2-3 години след подписване на договорите", уточни Вер Елст.

Преместване от Полша

В завода в Пловдив, който беше открит преди година, вече работят 550 души, а до края на годината броят им ще достигне 800 - 850. В момента компанията разширява първата производствена линия, като очакванията са тя да достигне максималния си капацитет до 2019 г. Производството включва сензори за налягане, които се използват в спирачките и изпускателната уредба на автомобилите.

В Пловдив се премества и производството на технологии за оперативно наблюдение, които досега Sensata е правила в Полша. Това включва различни системи за контрол на селскостопански машини и мотоциклети, както и на хирургическо оборудване. По думите на Вер Елст този бизнес има голям потенциал за растеж и това ще бъде втората фаза на разширение в Пловдив. След като тя приключи, броят на работниците в града ще достигне 2000 души.

Прогноза

Прогнозите за 2017 г. са производството в Пловдив да се увеличи осем пъти. Трябва да се има предвид все пак, че базата е сравнително ниска, тъй като заводът там е работил само девет месеца през миналата година. В Ботевград производството се очаква да отбележи ръст от над 10%.

Освен двете производствени предприятия в страната "Сенсата" има също бизнес център в София, където е разположена най-голямата тестова лаборатория в рамките на американската група. В София компанията има също отдел за дизайн инженеринг, център за споделени услуги и център за обслужване на клиенти. Общо заетите в "Сенсата" са 3200 души, но очакванията са броят им да нарасне до над 4000 души през следващите 2-3 години. "Има много възможности на пазара в момента. Ако се разраснем в Европа, това ще се отрази много положително и на екипа в София, тъй като ще трябва да разширим екипа за обслужване на клиенти. Повече продажби означава също и дизайн на повече продукти, така че ще трябва да разширим и екипа за дизайн инженеринг", каза Вер Елст.

България е ключова локация на Sensata в световен мащаб. След откриването на завода в Пловдив тя вече е трета като производствен капацитет след Мексико и Китай.



Източник: capital.bg

Коментари (6)

  • Отговори (4) (2)
    1. добавен от: Анонимен 18 Април, 17:59

    I s poveche % shte narasne i s pachavretini

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Април, 18:56

    А заплатите? Заплатите с колко % се увеличиха? :uups:

  • Отговори (4) (5)
    3. добавен от: Анонимен 18 Април, 22:42

    Така значи! "Високите" технологии се местят от Полша в бълХария, а на пазара купуваме полски картофи, печурки, яйца и какво ли още не!
    Сигурно щото поляците са по-прости от нас...

    • (1) (1)
      1. добавен от: Анонимен 19 Април, 09:23

      Чужбина е пълна както с българи, така и с поляци. Не са цъфнали и там.

    • (3) (1)
      2. добавен от: Анонимен 19 Април, 12:14

      Особено българите...

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: . 19 Април, 08:31

    производството се увеличи за сметка на заплатите на работниците

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete