Неделя, 28 Април 2024, 02:58

Шефът на „Козлодуй“: През 2022–2025 г. трябва да заменим V и VI блок със VII и VIII

1 Февруари 2013, 09:55
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 891 0


Ядреният референдум показа, че обществото има резерви към изграждането на атомна централа в Белене, но не и към изграждането на нови мощности в Козлодуй. Така коментира резултатите от допитването изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов пред БНТ.
 
Той обясни, че заради по-евтината енергия, произвеждана в първата ни атомна централа, цената на тока е скочила с 13 %, а не със 17 както е прогнозирала ДКЕВР. Според Николов България не може да се лиши от ядрена енергетика. Цената на тока от АЕЦ-а не е променяна от няколко години. 60 процента от продукцията на централата отива за регулирания пазар, оставащите са за свободния.
 
„Имаме нужда от нов реактор в Козлодуй и то във времевия период, в който той ще бъде изграден, тоест рано или късно V и VI блок трябва да бъдат изведени от експлоатация. Именно те трябва да бъдат заменени с нови мощности - към 2022, 2023-25 година, ако започне да работи VII реактор в Козлодуй, то той ще бъде този, който ще замени двата блока, впоследствие ще изградим VIII блок", заяви Валентин Николов.
 
Ядрената енергетика е високотехнологичен процес. Всяка страна, която я развива, може спокойно да има независимост от доставките на гориво година - година и половина. Освен това е част от национална сигурност. Никой няма да нападне страна, която развива ядрена енергетика. Освен всичко, държава, бедна на ресурси и горива, трябва да инвестира в ядрена енергетика, категоричен бе той.


Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete