Събота, 27 Юли 2024, 07:26

ШК "Балканъ" със силно участие в турнир "Купа Елит"

17 Септември 2023, 17:18
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 592 2


На 16.09.2023г. В София се проведе 3-то издание на детския шахматен турнир ,,КУПА Елит". Домакин бе Шахматен клуб ,,Елит". Домакините, в лицето на президента на клуба Венета Петкова, бяха се погрижили за перфектната организация на събитието.

Турнирът бе открит от заместник-министъра на спорта Даниела Дашева, изпълнителния директор на Българската шахматна федерация 2022 Божидар Пелов и Венета Петкова.

Дисциплината бе ускорен шах с време за мислене 10мин. на човек. Кръговете - седем. Близо 70 деца от цялата страна мериха сили, разделени в категории от 6 до 14 години.
Макар и скромно като брой участници, малките възпитаници на шахматен клуб ,"Балканъ" предизвикаха истински фурор с представянето си. Участие взеха: Богдана Дикова-категория девойки до 14 г., Едоардо Узунов- момчета до 12г. и Симеон Владимиров също момчета до 12 години. Скромната група бе водена от треньора им Галин Иванов. На Богдана и Едоардо това бе първи официален турнир за ШК "Балканъ". Макар и дебютанти те се справиха отлично. С равномерното си представяне ,с малки изключения, Богдана нямаше проблеми и без конкуренция достигна до сребърен медал при девойките с резултат от 3,5 точки. Не така обаче седяха нещата при Едо и Мончо. Тяхната категория-12 г. момчета бе най-масова и оспорвана. Борбата в нея бе като истински трилър от началото до края. И двете ни момчета започнаха с победи. Вторият кръг Едоардо загуби, а опитния Симеон тръгна с три победи от три кръга и превзе върха на временното класиране. Последва голям срив, изразяващ се в две последователни загуби на Мончо в 4 и 5 кръг, придружени с много сълзи. През същото време пък Едо побеждаваше и след 5 кръг и двамата имаха по 3 точки с добри шансове за медали. Фаталният за Едо бе 6 и кръг, когато в абсолютно спечелен ендшпил направи груба грешка и загуби играта и шансове за призово класиране.
Симеон победи лесно, и всичко трябваше да се реши в последния 7 кръг. Осем шахматиста с разлика от 0.5 точка имаха шансове за медали, като с най-добър коефициент при равни точки имаше Симеон. Но трябваше задължителна победа. И той я постигна по категоричен начин над опонента си от ,,Славия" София. След поредицата турнири класирайки се неизменно на 2-ро или 3-то място, най-накрая Симеон стигна до златото. При награждаването на медалистите организаторът Венета Петкова каза, че освен с баскетбола Ботевград вече трябва да се гордее и с шахмата си!

Президентите на клуба -Дамян Маринов и Константин Лазаров са доволни,че в града ни е поставена стабилна основа на този интелектуален спорт, който дава възможност на децата да мислят, разсъждават и анализират, растейки. Галин Иванов изказва специални благодарности на международен гросмайстор Владимир Димитров, който помага с ценни съвети и напътствия!

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Септември, 18:21

    Браво,браво деца!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Снежка Алексова!, 9 Декември, 12:57

    Богдана Дикова, е изключително умно и интелигентна. В шаха тя ще стигне много,много далеч. Успехи Богданче.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete