Петък, 26 Април 2024, 01:23

ШОПСКИ ПРАЗНИК 2023 - "КОРЕНИ И КРИЛЕ“ ще се проведе от 5-ти до 11-ти юни в гр. Елин Пелин

31 Май 2023, 17:07
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1849 2


Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник тази година е в дните от 5 до 11 юни с мотото „КОРЕНИ И КРИЛЕ“. Шопските празници се провеждат без прекъсване от 1970 г.

Предстоят седем дни, в които сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите традиции, които предаваме на следващите поколения.

Всеки от дните на Шопски празник 2023 включва различни тематични събития, които привличат интереса на хората от околността и от столицата, запознават ги с характерни местни обичаи и особености и дават възможност за изява на таланта, културата и бита на шопите, както и на изявените гости на празника.

Шопските празници са събитие, което е емблематично за културния календар на града, но и за социалния живот на жители и гости, в желанието заедно да изживеят радостта от общото веселие.

Елинпелинският край е запазено средище на шопската идентичност и традиция. Жителите му са силни духом, обичат местните си песни, музика, хора и обичаи. Пословични са с тяхното трудолюбие, упоритост, дори инат, хитроумие, но и с усета им за красота, която личи в песните, буйните хора и носиите.

Ние, шопите, и до днес свидно пазим завета на писателя Елин Пелин, чието име с гордост носи нашия град: „Песните са затова – да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек“.

Без да губят чувството си за хумор, твърдия си мироглед и желанието си да се веселят, елинпелинчани отбелязват с гордост Шопските празници вече над 50 години.

Заповядайте и Вие на гости у Шопско!
--



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 31 Май, 21:44

    Ние шопите, пием до откат,от малки до големи,а наздраве.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Юни, 08:30

    Дървен сувенир три букови ш

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete