Четвъртък, 28 Март 2024, 12:56

Шопските ловци отчетоха добра работа

23 Март 2014, 09:27
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2657 1


Любителите на ловния спорт от сборната дружинка на селата Лесново, Доганово, Богданлия и Караполци, които са в състава на Ловното дружество „АРАБАКОНАК 2001” се събраха на редовното си годишно отчетно събрание. В доклада на ревизионната комисия, ръководена от  Благой Спасов пролича финансовата стабилност на ловната шопска чета и прозрачността във вземането на решения за изразходване на средствата.

В краткия си, но съдържателен отчет председателят на дружинката Валентин Йорданов  благодари на колегите си за проявената активност в осъществените дейности през отминалия сезон. Като истински добри стопани на своето ловно поле от над 5 хиляди хектара шопските ловци системно възстановяват и увеличават хранилките за подпомагане на дивеча в трудните зимни месеци. В района на Доганово  и Лесново те са по три броя, в Побит камък има две, в Караполци – четири, като нелеката задача по системното им зареждане и опазване е легнала на сърце на дузина опитни ловци – Стоян Боджов, Атанас Панков, Георги Бонев, Ивайло Спасов, Иво и Иван Ботеви…

С помощта на основното дружество „АРАБАКОНАК 2001” са закупени 1350 кг. царевица, като към тях са добавени още 200 кг. жито и 300 кг. царевица, доставени със собствени средства на дружинката. Отлично барбекю е направил Борис Спасов, а системни грижи за новозасадените фиданки, особено за поливането им през лятото е полагал Ангел Бонев. Похвални са усилията на дружинката за възстановяване на популацията на яребицата. През миналата година са закупени около 40 яребици от ловното стопанство  на „АРАБАКОНАК 2001” и преди да бъдат разселени те са доотгледани за един месец от ловеца Тодор Йорданов. Радващо е, че голяма част от тях се срещат из шопското поле и това, заедно с растящата бройка на заека е повод за  ловна гордост на нашенци.

Естествено е при системно полаганите добри грижи и слуката да е подобаваща – през отминалия сезон са отгърмени 5 диви прасета, 10 чакала и 5 лисици. Ловните излети са на необходимата висота и инциденти не са допускани.

В своите изказвания  ловците поставиха със загриженост въпроса защо в ловното поле на дружинката системно „шетат” комшийските трапери от Вакарел. По този въпрос ловният надзирател Бойко Георгиев отговори, че района ще бъде обозначен с нови ламинирани табели и препоръча за лова на хищници да се спазват новите разпоредби – направа на нарочно чакало и стървище. Той препоръча още и по-голяма активност при сезонните таксации, изграждане на нови хранилки за сърни и диви прасета и по-системни усилия при набавяне на листников фураж.

С  мнозинство ловците взеха решение за сериозен ремонт на ловната хижа, а при наличие на средства – и на чешмата.  
С подчертано внимание бе изслушан и взелият участие в събранието председател на ЛС „АРАБАКОНАК 2001” Иван Тодоров. В своето изказване той наблегна на някои новости и изменения в Закона за лова – задължителни светлоотразителни жилетки, голямата отговорност на ръководителя на ловния излет, пушката да се вади от калъфа непосредствено преди самата разстановка, желязна дисциплина на пусиите, зачестили проверки  на място от контролните органи с дрегери за алкохол… По повод  непрекъснато растящия брой мераклии да носят чифтета той подчерта нормативната база за приемането им – 70 хектара ловна площ за всеки ловец, като санкциите за различните нарушения са доста сериозни – 1000 лв. глоба и 3 години без лов.

След края на разискванията бяха приети трима нови ловци в дружинката и избрани делегати за предстоящото събрание на ЛС „АРАБАКОНАК 2001”, което ще се състои на 17 май.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Март, 19:14

    А какво стана с бракониерите хванати на Рудината в Ботевград. Двама са от Елин Пелин

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete