Сряда, 24 Април 2024, 16:07

Щъркели? Не, чапли обогатяват животинския свят на Костинброд

22 Февруари, 19:19
(1) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 770 0


В сезона, в който се очаква появата на щъркелите по нашите ширини, жители на Костинброд и района бъркат други пернати за щъркели. Става дума за популация от бели и сиви чапли, които се забелязват в района на Балван и покрай реките. Те са на групи от по няколко - от 2 до 4-5 броя.
Чаплите обитават районите на Европа (включително България), Африка, Азия, Австралия и Северна Америка. Обитава бреговете на езера и реки, най-често обрасли с растителност. В Европа долитат през март месец и прекарват само размножителния период. Щом малките станат способни да летят започват да се приготвят за прелет и отлитат много скоро. В България гнезди в езерото Сребърна, ЗМ „Калимок-Бръшлен“ и в Драгоманското блато.
Много възможно е чаплите да долитат от района на Драгоманското или Алдомировското блато, защото по време на размножителния период може да се отдалечат на повече от 15 км. от гнездото в търсене на храна. В зони където има изобилие на храна от сухоземни животни може да живее и далеч от водата. Храни се предимно с риба, змии, мишки, водни насекоми, земноводни, яйца, останки от мъртви животни.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete