Петък, 18 Октомври 2024, 06:01

Ще има ли музей на авиацията в Божурище?

12 Юли, 08:47
(0) (0)
Божурище - Новини
Прочетена: 428 1


От години се дискутира темата относно възможността за създаване на музей на авиацията в Божурище. По този повод кметът Георги Димов сподели следната информация:

Проведохме поредната работна среща с фирма „Индустриален парк – София“, с която подписахме договор, чрез който в община Божурище ще се изгради "Парк-музей на авиацията".
Срещата ни бе много ползотворна, с цел ускоряване на процедурата бяха обсъдени и юридическите възможности за сключване на допълнително споразумение и започване на същинската работа по изграждането на музея.
Както уведомих по-рано, това ще се случи чрез прехвърляне правото на собственост от страна на собствениците върху недвижим имот и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София) за изграждането на "Парк-музей на авиацията", позициониран на терена на бившето летище „Божурище“. Теренът и сградата ще бъдат дарени на община Божурище, музеят ще бъде изграден изцяло за сметка на фирмата, която е собственик на целия парцел.

Димов споделя още:
Създаването на парк-музей на авиацията в град Божурище, респективно община Божурище, е исторически момент както за нашата община, така и за цяла България! С този акт община Божурище ще възстанови своята славна история, свързана с авиационното минало, което до този момент беше безвъзвратно загубено. Музеят ще бъде разположен върху 3600 кв.м., ще бъде реставрирана и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София).

Сградата на музея ще бъде достъпна за всички жители и гости на Божурище, около нея ще бъдат обособени:
- Алеи за почивка и разходка, зеленина;
- Експозиционна площ – ще бъдат разположени макети на българските самолети „ДАР“. На 15 август 1915 г. от летище Божурище излита първият самолет българско производство, конструиран от Асен Йорданов. По-късно в Държавната аеропланна работилница-Божурище се произвеждат серийно българските самолети „ДАР“.
- Пресъздаване на исторически факти/сцени свързани с летището и неговата работа. Летище Божурище е първото постоянно действащо летище в България. Неговото начало се дава от княз Фердинанд I с Указ № 2 от 2 януари 1897 г. за създаване на военно кавалерийско депо. Около 10 години по-късно, през 1906 г. от Божурище се извършват първите в България полети с балон. През 1912 г. българската войска построява първите дървени постройки на летището, както и железопътната гара към него.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Юли, 12:39

    Унищожиха стария немски хангар, който беше с уникална архитектура, прекопаха пистата .... Музей на алчността и безхаберието трябва да се направи на Божурище. Всички, които унищожиха летището да ги застигне възмездие им пожелавам. Изроди алчни :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete