Неделя, 5 Май 2024, 20:47

Ще падне ли завесата над ВиК?!

5 Февруари 2015, 12:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2127 5


Това бе тема на разискване на брифинга на общинските съветници от опозицията, който проведоха вчера пред медиите от Ботевград. Иван Гавалюгов, Цветан Цолов, адв. Христо Якимов , д-р Марияна Горгачева и Филип Филипов увериха, че поне веднъж месечно ще бъдат провеждани такива брифинги.

„Много често отчетите, които са ни предлагани от общинската администрация са верен сбор от неверни данни”, заяви общинският съветник Филип Филипов и изтъкна това като причина да поиска, заедно с колегите си извънредна сесия по проблемите на „ВиК Бебреш” ЕООД. Филипов припомни, че застрашително намалява собствения капитал на дружеството, което е казал по време на приемане на отчета на ВиК наскоро. „Ние казахме, че срещу 1 млин и 400 хил.лв. в отчета бяха показани 630 хил. лв. загуба. Сега не знаем реалното финансово състояние на ВиК”, мотивира се Филипов. По думите му от опозицията са правили няколко опити за извънредни сесии, за да се постави акцент според него върху този тревожен проблем, но от управляващото мнозинство не присъстват и не се сформира нужния кворум. Така на два пъти сесиите се провалят. Това становище на Филипов бе подкрепено от Иван Гавалюгов, който допълни, че двете сесии, инициирани през миналото лято умишлено са били саботирани. Гавалюгов изрази надежда,че в скоро време ще има извънредна сесия по въпросите на ВиК и няма да има неуспеха от опитите за свикване на такава през лятото. „Тогава управляващото мнозинство по лично разпореждане на кмета направиха така, че се саботираха на практика провеждането на двете заседания. На първото не присъстваха 17 общински съветници от групата на ГЕРБ, а на второто – присъстваха всички съветници, но не и кмета Георгиев и управителя Радослав Наков. Темата за ВиК бе набързо сдъвкана в една точка в следваща редовна сесия. Имам предчувствие,ч е проблемите се задълбочават, а не се решават”, каза Гавалюгов. Той  посочи, че ще поискат от сегашния управител на ВиК Радослав Наков да представи информация за сегашното състояние на дружеството – задължения към доставчици и държавата.

Гавалюгов изрази мнение, че по неофициална информация сумата в момента надхвърля над 1 млн.лв. , независимо, че Общински съвет гласува 200 хил.лв. през лятото, с които трябваше да се оздрави състоянието на общинското дружество. Съветникът обаче бе категоричен, че такава сума не е влизала в касите на ВиК и ще поиска общинската администрация да обясни, защо не е изпълнено решение на Общинския съвет.

„Над ВиК досега е спускана една завеса и дейността му е била прикривана години наред. Резултатите са били изкривявани. Ние съветниците сме били заблуждавани, като са ни показвани финансови отчети, според които оценката пред Общински съвет е била много добра. Нещо повече - управителят на ВиК бе удостоен с почетно звание „Заслужил гражданин” на Ботевград.Населението пък е било лъгано – това стана ясно от спиране начисляването на такса за отпадни води. ВиК от години е източвано системно, като са извършвани сериозни кражби. Това не е моя констатация, а на оторизираните държавни органи. В одитния доклад на НАП показва само за 2008 г са източени над 700 хил.лв”. По този начин общинският съветник очерта мотивите си да поиска извънредна сесия по проблемите на ВиК-Ботевград.
 
Иван Гавалюгов засегна и въпроса с липсата на звено „Вътрешен одит” в Община Ботевград. Според доклада на Сметната палата то е унищожено още 2008г. , като са закрити две длъжности и е назначен след това стажант-одитор, който няма съответните правомощия да извършва дейността. Гавалюгов посочи, че една от функциите на вътрешния одит е да проверява общинските търговски дружества. „Имаме основания да считаме, че ВиК не е проверявано от 2008 г ,а  вероятно и по-рано” категоричен е общинският съветник.
 
Провеждането на извънредна сесия по проблемите на „ВиК Бебреш” ЕООД трябва да се организира в извънработно време, заяви общинският съветник Цветан Цолов, който също е положил подписа си за свикване на такава. Той изрази надежда, че най-накрая ще бъде казана истината за фактическото състояние на водното дружество и какво се случило през последната една година – колко водомери са поставени, колко хора са съкратени и какъв е реалният размер на всички задължения на общинското дружество.
 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: анонимен 5 Февруари, 14:31

    Нека да се разследва предишния управител да се покаже какъв крадец и престъпник е.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 17:32

    Ако искате да има успех разследвайте Гачо там е разковничето за жестоките кражби години наред и главната му счетоводителка Виолета

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 17:34

    Гачо направи непоправими престапления и погромища в вик раздрусайте го яко всичко ще лъсне

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Февруари, 18:51

    4i4o go6о ne dava.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 6 Февруари, 21:06

    Тия пък не ги ли е срам да искат пари да си свършат работата като например да ти подменят тръбата от главния водопровод до водомера при условие че разстоянието е два метра искат 600лева. Ама той тульо ще си иде на новачене или на катинарските острови та тогава няма да има кой да ги пази

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete