Четвъртък, 25 Април 2024, 18:20

Силно дебютно представяне на Кристиян Златев от "Сунг Ри" Ботевград на Европейското по таекуондо за мъже и жени

13 Април 2021, 11:32
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1593 4


Навършилият преди около месец 18 години състезател на ботевградския таекуондо клуб "Сунг Ри" Кристиян Златев записа първото си участие на Европейско първенство за мъже и жени, което се проведе от 8 до 11 април в София.  В своята плюсова категория над 87 кг, ботевградчанинът дебютира в мъжкото таекуондо на толкова силен форум, който събра елита на Европа, изправяйки участниците в спор за отличието на Стария континент. Конкуренцията в тежката категория по традиция бе жестока. Всички бойци бяха с доста повече опит от нашия състезател, а някои от тях се открояваха със спечелени медали от световни, европейски първенства и участие на олимпийски игри. От началото на годината това е трето състезание за него при мъжете. Преди това Кристиян участва в друг силен турнир от ранг G1 - "Рамус София Оупън".  

На Европейското първенство, което приключи преди броени дни, Кристиян Златев записа победа в първата си среща, срещу силен съперник в лицето на опитния италианец Матео Мариянович с резултат 7:4. Въпреки че получи травма още в самото начало, Криско се събра и показа много добра игра, като действаше настъпателно и в крайна сметка спечели заслужено.  Във втората си изява, 18-годишният ботевградчанин имаше тежката задача да се срещне срещу Алексей Гарбар от Украйна. Преди това украинецът бе отстранил основния фаворит в тежката категория Иван Трайкович от Словения, многократен медалист от световни и европейски първенства, участвал и на олимпийски игри. Логично, Алексей Гарбар влезе в срещата с много повече самочувствие, но това не попречи на Кристиян Златев да се представи достойно. Нещо повече, въпреки крехката си възраст, "Мечо", както го наричат приятелите му, се би мъжки и може би единствено липсата на достатъчно опит в такива срещи го лиши от възможността да се пребори до местата за медалите. 


"Кристиян се справи много добре. В тази категория трабва да си много фокусиран и концентриран, защото при един точен удар в главата, срещата може да приключи с нокаут. Играта му беше на много добро ниво. Това ни кара да имаме големи амбиции и очаквания към него за големи постижения в бъдеще. Това е много добър старт за него при мъжете. За 3 състезания, той се сблъска със световния шампион, световни медалисти, състезатели, които вече са с квоти за Игрите в Токио, както и с други опитни бойци. Той показа, че не им отстъпва по нищо и е равен с тях. Разбира се, очаква ни още много работа. Кристиян тепърва ще трупа опит, за да придобие и нужното самочувствие в тежка категория. Смея да твърдя, че от всички национали, Кристиян показа най-добра игра и най-високо израстване в своята кариера", коментира пред наш репортер един от треньорите в "Сунг Ри"  Цветолюб Илиев. 

Това не е първо признание за Кристиян Златев. Едва 14-годишен, той загатва за своя талант в таекуондото, след като печели бронзов медал от Световно първенство за кадети през 2017 г.. Въпреки че като дете е преследван от множество проблеми като астма и наднормено тегло, той успява да покаже характер и да продължи със спорта, а там демонстрира страхотни качества. Днес, когато вече прави пробив и при мъжете, Кристиян показва изключително израстване, което може да го отведе далеч в спорта и в живота. 



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Сунг-ри Атлантик , таекуондо , "Сунг Ри" , Кристиян Златев

Коментари (4)

  • Отговори (1) (3)
    1. добавен от: Анонимен 13 Април, 13:30

    :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Април, 17:43

    Браво, момче!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Краса 13 Април, 18:27

    Успех и наслука

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Стоянова 14 Април, 18:58

    Браво момче! Здраве и високи успехи ти желаем от квартала!!! КЪСМЕТ!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete