Сряда, 15 Май 2024, 01:54

Симфоничен концерт под звездите в Правец

14 Август 2015, 22:34
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2060 6


Тази вечер на сцената под звездите на Риу Правец беше представен симфоничен концерт, посветен на 175 години от рождението на Чайковски и от смъртта на Паганини.
Солист на Русенската филхармония под диригентството на бразилеца Жозе Мария Флоренсио беше полският цигулар Мариуш Патира – носител на Първа премия „Паганини“. В програмата прозвуча увертюра от операта „Отвличане от сарая“ на Моцарт, Първият цигулков концерт на Паганини и Четвъртата симфония на Чайковски.
По-късно в пиано бара на комплекса 100 години от рождението на Едит Пиаф бяха отбелязани с моноспектакъла „От Пиаф до „Мамбо италиано“ на американката Мария Елена Инфантино. Неотдавна тя го представи на сцената на „Бродуей“. На пианото акомпанира Румен Цанов.
Съботният ден на празниците ще започне с матине „Моцарт за деца“ от 11 ч. при свободен вход на сцената на читалище „Заря – 1985“. В спектакъла „Фигаро обича Моцарт и Росини“ ще има конкурс за двойници на Моцарт, Констанца и Тамино, както и танци с музиката на Моцарт. Децата ще научат повече за творчеството на композитора и рисувайки герои от негови творби. Участват Симона Кодева, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Алек Аведисян, Пламен Бейков, Божена Петрова, Струнен квартет – Оркестър на Държавна опера – Русе, деца от Балетна школа при НЧ „Заря – 1895“ с ръководител Ангелина Сергеева. Идеята, сценарият и режисурата са на Пламен Бейков.
Специално подготвеният за фестивала музикално-танцов спетакъл по „Реквием“ от Моцарт ще бъде акцентът на откритата сцена от 20:30 ч. Диригент е директорът на Операта в Рим Карло Донадио, режисьор – Огнян Драганов, хореограф – Силвия Томова, художник на декора и костюмите – Салваторе Русо (Италия), диригент на хора – Стелияна Димитрова. Солисти са Беса Лугичи (Косово), Снежинка Аврамова, Николай Моцов, Ивайло Джуров. Спектакълът ще е с участието на Бойка Велкова, Оркестър, Хор и Балет на Държавна опера – Русе.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Правец и симфонична музика ?! 15 Август, 10:03

    То добре , че има такива концерти, ама къде ти селяните от Правец разбират от симфонични концерти и опери?! Бяха село, бай Тошо ги насили и станаха град. Само че като тръгнеш по улиците, водещи към центъра на градчето , ще видиш купи царевичак, листници и мучащи крави и блеещи овце. Та дори и фамилията Златеви ,която е инициатор на тези музикални дни, е с уши, филтриращи културни прояви. Ама като се натискат да станат музикално село - моля! Само че трябва да си вземат публика от София

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Август, 10:59

    Ами взимаме пример от оазиса на симфоничната музика-град Ботевград. Няма само вие непрекъснато да се наслаждавате на магията на тази музика и непрекъснато да се организират концерти само в Ботев
    град

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Август, 15:21

    Защо няма сбимки, балканец излагате се

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Август, 17:40

    до №1- ще си взимат и от София ако трябва. Ти, явно си от т.н Ботевград! Като не харесваш, или не разбираш класическата музика никой не те кани. Независимо кой организира тези празници единственото, което искам да им кажа е : Благодаря Ви!!! Радвам се, че имам възможност да отива и в Правец на подобно мероприятие!

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 15 Август, 17:56

    Ние сме гости на Правец специално за празниците.Идваме няколко години подред, и не пропускаме да се отбием през Ботевград. Искрено споделяме, че със всяка следваща година Правец става все по-красив.За съжаление, гледката в Ботевград става все по-непривлекателна. Градът е потънал в мръсотия, няма поддържани зелени площи и цветя, площадът е грозно място.Жалко за възможностите, които има този град.Явно нещо куца!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Стефка 17 Август, 14:57

    Поклон на всички организатори, спонсори и участници на този празник на изкуството! Моля ви, не пишете глупости, а просто да им се поклоним. Благодаря ви!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete