Четвъртък, 19 Септември 2024, 19:41

Складовата база с опасни пиротехнически материали все още не е обезопасена

18 Септември, 10:11
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 618 3


Складовата база "ЕНИГМА" в района на Елин Пелин, където на 13 септември се случи експлозия, все още не е напълно обезопасена. Това заяви адвокат Николай Беров, представляващ компанията, в сутрешния блок на bTV.

"Огледите завършиха на 13 септември и от понеделник се предприемат всички необходими мерки за обезопасяване на базата, за да започне разчистването," уточни Беров. Според него произшествието е резултат от допусната грешка или случайно събитие, довело до експлозията.

Най-големият риск в момента идва от склад номер 6, където все още се съхраняват пиротехнически материали с висок барутен еквивалент. Те представляват значителна опасност и обектът се охранява денонощно от жива охрана.

Адвокат Беров обясни, че фирмата е поискала съдействие от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната за временно преместване на опасните материали в друг склад. „За съжаление, не получихме съдействие от двете министерства, които отговориха, че нямат възможност да ни помогнат," заяви той. В момента се търсят алтернативни складови пространства, за да бъде напълно обезопасена базата.

От Комисията за бедствия и аварии все още няма отговор по въпроса.

Беров подчерта, че базата е изградена след 2006 г., с всички необходими разрешителни и след редовни проверки. До момента няма установени нарушения от страна на фирмата.

Зам.-кметът на община Елин Пелин Кънчо Кънев също коментира ситуацията, като уточни, че полицията е свалила охраната си от базата преди три седмици, а фирмата собственик е поела отговорността за денонощна охрана.

Кънев съобщи, че в общината са получени около 50 заявления за нанесени щети вследствие на взрива, а изплатените обезщетения са в размер на приблизително 17 хиляди лева. Допълнителни заявления продължават да се разглеждат, въпреки че първоначалният срок за подаване вече е изтекъл.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:50

    Открит е склада 2006 година, след това кой разреши през 2017 и 2022 година разширение и то двойно повече, разрешение за халета за производство, кой издаде скицата и беше ли нанесен газопровода, електопровода, ,при такова разширение има и по голяма разстояние от селища ,бензиностанция ,все въпроси на които се отбягва отговора.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 15:54

      ПУП 2009 Първа част, начало на строителство 2011, ПУП 2013 втора част, 2014

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 16:01

    2014 начало на строителство втори имот, ПУП декември 2023 БУМ
    И трите ПУПове не отговарят на изискванията на Законът и Наредбите за проектиране на строежи, предназначени за производство и съхранение на пиротехн. изделия, където ясно е дадено как се проектират такива подробни устройствени планове

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (12)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (73)
70% Complete
Не (249)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (21)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (74)
70% Complete
Всички са маскари. (112)
70% Complete