Петък, 3 Май 2024, 14:22

След 60 години: Маларията се завръща в България

26 Юли 2013, 08:49
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 1237 0


Маларията може да се завърне в България след повече от половин век отсъствие на страшната болест. Открити са комари, пренасящи паразитите - причинители на болестта, които вероятно прииждат от Африка. Засега няма регистрирани болни, но лекарите алармират, че опасността е реална, пише "Телеграф"
У нас маларията е ликвидирана в началото на 50-те години на миналия век. Сега обаче според специалисти заради затоплянето на климата има благоприятни условия за развитие на маларийни комари в България.
Единственият изход е унищожаването на комарите редовно и навсякъде - упорито и непрестанно, сочат експерти. Защото не бива да си мислим, че когато едно заболяване е ликвидирано, това е веднъж завинаги, предупреждават медиците. И алармират, че точно сега е сезонът на комарите и папатаците.
Докторите съветват, макар задължение на общините е да унищожават комарите, да се взимат и лични предпазни мерки чрез лосиони, кремове и всякакви устройства за отблъскването им. И не трябва да разчитаме само на това, което общината е направила, защото обществените мерки са само в населените места, но не и сред природата.
Маларията е заболяване, което днес се среща основно в тропичните и субтропичните райони на Земята. Но болестта може да се предаде не само при ухапване от малариен комар, но и от хора, пътували в области с голяма честота на случаи на малария. Това става само по кръвен път - при кръвопреливане, лабораторни злополуки.

Източник: Агенция БЛИЦ

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete