Събота, 27 Април 2024, 09:50

След обявеното намаление на цената на тока - по-високи сметки в София, Правец, Плевен и Радомир

14 Януари 2014, 22:36
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3247 5


Две седмици след обявеното намаление на цената на тока за бита с близо 1%, абонати масово виждат поскъпване във фактурите си. За дни bTV получи десетки оплаквания.
Сигнали от клиенти на енергото има в София, Правец, Плевен и Радомир. Фактурите, които абонатите получават в началото на януари, обхващат 2 периода - преди и след решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за поевтиняване на тока за бита съответно с 0,9% за дневната и с близо 10 на сто за нощната тарифа.
Вместо това обаче абонатите виждат във фактурите си по-високи тарифи с около 1 стотинка. Потърсихме ЧЕЗ, за да разберем дали става въпрос за грешка. Оказа се, че не. Поевтиняване има, но то е в таксите за разпределение – така, за да се види крайната по-ниска цена на тока, трябва да се изчислят всички отделни компоненти във фактурата.
В последния работен ден на миналата година енергийният регулатор реши - токът за бита поевтинява. Поглеждайки фактурата си обаче, Зорница Иванова остава неприятно изненадана. „Новото намаление е един вид увеличение на тарифата. Активната дневна енергия до 29 декември е по 0,9 ст., а след тази дата става по 0.10 ст., като допълнително вече достъпът до електроразпределителната мрежа се таксува два пъти”, казва тя.
Обявено беше и поевтиняване на тока за по-малките фирми, които не са на свободния пазар. Ивайло Джамбазов е собственик на предприятие за осветителни тела в Правец . „За да сме конкурентоспособни на пазара си, следим точно тези разходи. Тя беше около 17 ст. дневната, а сега е около 18 ст. дневната. Ако това е намаление...”, възмущава се той.
Потърсихме ЧЕЗ, за да разяснят фактурите. Оказва се, че грешка няма - фактурите обаче са трудно разбираеми. „Реално намалението в цените е факт. В конкретния случай единствената тарифа, която е леко завишена, е дневната тарифа , но пак казвам, крайната цена, по-която се фактурира, е по-ниска. Реално за крайната цена за бита е паднала наистина с около 0,9% а дневната и за нощната - около 10%”, категорична е Зорница Йорданова от ЧЕЗ.
Поевтиняването с 1% всъщност е в графата "Разпределение", а не при снабдяването, обясняват от ЧЕЗ. Така, за да се види на практика намалението, абонатите трябва съберат всички отделни компоненти от цената на тока във фактурата си. Ако преди 30 декември крайната цена на тока е била около 15 стотинки за киловатчас, след това е поевтиняла с около стотинка. Нощната тарифа от 9 е станала 8 стотинки.
От ЧЕЗ обясняват недоразумението с януарските фактури с поредното решение на ДКЕВР за промяна в ценообразуването. От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че имат желание, но са прекалено заети за да отговорят на въпросите ни свързани с новите фактури и цени на тока.
Другите две дружества - Енерго Про и EVN все още не са изпратили фактури с новите цени на битовите си абонати. И при тях намалението е отразено в отделни компоненти. 


Източник: http://btvnews.bg/

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Януари, 01:49

    Може и така да е, но ние сме доволни, че ни управлява НАШАТА партия - БСП!
    Ней ние дължим днешните си пенсии и доходи, тя изучи децата ни, построи ни домове, направи ни деца, затова ще търпим днес, за да я има утре.
    Бееее...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: До 1 15 Януари, 07:14

    Джамбазов или още Светулката е общински съветник от БСП в община Правец.Иначе го дава като независим :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Януари, 13:50

    Ивайло дето водеше хорото и правеше заря в града и селата за победата на БСП и се канеше ,че ще измете гербаджийте да се оплаче на Куррррнелия и Кирчо и да назначи ,а не да съкращава работници!!Нали това обещаваха те и партият им на хората ,а сега кво? Вервайте им!!!КОЙ ?.....управлява..е въпроса???

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Януари, 16:47

    Е как няма ... Утоплявам се с 1 конвертор и една ел. печка която работи само вечерно време ...Имам 1 бойлер ... сметката ми за ноември 245 лева ... Сметката ми за декември, където не съм се прибирал и съм бил на работа НОН СТОП ... са 355 лева ...

    ДА ВИ ГО ТУРА НА ДЪРЖАВАТА !!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Номер 4 ... 18 Януари, 16:52

    Сега ще ви кажа какво става ... ЦИГАНИТЕ от ЧеЗ ... които изгарят на хората уредите и начисляват пари като аучници ... Вдигат НАРОЧНО токът за да си платят бонусите на всички служители, начисляват за заплати също ... И след това лятото сметката ми за ток е 30 лева ...

    Я си Е*ете майката грозна ... Продадохте държавата ... и скоро ще ДУХАТЕ СУПАТА !

    И когато човек иска да си направи ДОГОВВОР за разсрочено плащане в телефона се чува ... "Миии какво да ви кажа ... Добре ама да е за ПОСЛЕДЕН ПЪТ ... защото НЕ ДАВАТ ВЕЧЕ " ... Кой не дава бе, какво не давате ... Нали ние сме тези които ви изкарват заплатите ...вие ток не плащате ли ... нещастници ... Елате да живеете на свещи 40 дена ... щото преди 2 години за 1 месец който съм се грял на ДЪРВА имах сметка за ток 640 лева ... Повече от заплатата ви ... Нещастници ... грозни мръсни ... Трябва да хвана този дето засича на дирека там да го обеся ли ... Та да го видя аз тоя циганин кога ЗАПИСВА и какво записва ... и да си сверявам ... И ЩЕ чупя крака ... Тия пари не ги ПЕЧАТАМ нещастници .. .работя и сутрин и следобяд и През нощта ... за такива ДЕБЕЛИ нещастници като вас ... който серът лайна които си мислят че миришат на РОЗИ ...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete