Събота, 4 Май 2024, 12:06

След одитния доклад на МБАЛ Ботевград: Промяна е нужна!

19 Август 2016, 13:22
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3063 52


След като миналата седмица излезе одитния доклад на МБАЛ „Ботевград“,  за период 01.01.2013г – 31.12.2015г., днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов на редовния си брифинг с местните медии съобщи, че последващите действия вследствие на констатираните нарушения, са свързани с анализ от страна на общинската администрация и най-вече от страна на Общински съвет - Ботевград. Както до сега така и занапред официалните доклади, които се изготвят ще бъдат публикувани в официалния сайт на община Ботевград – botevgrad.bg. Така хората, които се интересуват, ще могат да се запознаят подробно с изготвените доклади.

На редовна сесия през септември месец кметът Иван Гавалюгов ще поиска одитния доклад на МБАЛ „Ботевград“ да бъда разгледан.  Тогава ще бъде внесено и предложение за промяна в ръководството на общинската болницата. „Дали предложението ще бъде прието или не е въпрос на убеденост от необходимост за такава мярка и такова нещо от страна на Общински съвет Ботевград“ , коментира Гавалюгов.

„Смятам, че общинските съветници, като най-заинтересовани, би трябвало да са се запознали с доклада. Именно от тях зависят и последващите дейстия, свързани с одитния доклад.
Надявам се в дискусията, която е предвидена за септември месец  да се включат хора, които са пряко ангажирани с дейности в сферата на здравеопазването, специалисти, действащи лекари и такива, които работят в МБАЛ „Ботевград“. Считам, че именно хората, които работят там, могат да изразят обективно мнение и да споделят своите виждания за необходимостта от промяна и , ако такава е нужна в каква посока да бъде насочена тя“, добави Гавалюгов.
 
Според кметът Иван Гавалюгов  в резултат на констатираните нарушения при ръководенето на болницата през последните 3 години е наложително най-малко да бъде направен опит за промяна в ръководството на болничното заведение.  Той не конкретизира дали промяната ще включва смяна на управителя, но сподели, че  не е тайна, че най-голяма отговорност за състоянието на една болница носи нейният управител.

„Аз съм категоричен, че не мога да дам оценка за досегашното време на управление на болницата, тъй като не съм специалист, но считам, че с оглед на редицата нарушения, които са констатирани, препоръката на одитора е правилна, а тя е да бъдат сигнализирани компетентните органи, които естествено аз ще направя. Те пък ще ни информират какви санкции следват да бъдат направени. Не бих се нагърбил в детайли да коментирам всяко едно нарушение, тъй като не съм експерт в областта на здравеопазването.

Според мен този доклад трябва да бъде подложен на задълбочен анализ и да бъде тема на разговор, където да бъде чуто мнението на пациенти и специалисти, които имат конкретни предложения и  наблюдения за подобряване  на ситуацията. Не бих казал, че положението на доклада е много- лошо и трагично, но считам, че има много какво да се желае,  тъй като има много общински болници, които са в по-добро и финансово и функционално състояние, и ние желаем най-малкото да почерпим опит от тях. Смятам, че щом  по-доброто здравеопазване е осигурено на територията на общини по-малки от община Ботевград, това е възможно да се случи и на територията на нашата община“ коментира Гавалюгов.
 
Кметът съобщи, че доклада е  публикуван в пълния си вид и всеки може да се запознае с него. Подробно са описани всички проверени дейности и документация с констатирани нарушения с изводи, препоръки и т.н. Приети са обясненията на управителя и като цяло на ръководството на болницата. Получени са, но малка част са приети като основателни.

Основните притеснения за бъдещето на общинската болницата са свързани с почти катастрофалното състояние на персонал от страна количество, качество и най-вече възраст на действащите лекари, сестри и др. Всички запознати са се обединили върху тази теза. Промяна е нужна“ , заяви кметът.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (52)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Август, 14:06

    Като гледате другите общини тогава всеки месец отпускайте по 20 000 лева от общината за заплати на персонала.Да не говорим,че за ремонтите по отделенията е ощетен самия персонал,общината не е давала и не дава лев.Престанете да плюете по директора на болницата,че ако не е той отдавна да са я обявили в несъстоятелност и да не съществува,или най-малкото да има дългове както всички останали болници,а персонала да не получава заплати с месеци и да тръгне да търси работа по София!Научете се да оценявате нещо докато го притежавате,а не след като го загубите!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Август, 14:30

    В справката за заплатата на у-л на болницата е посочена начална,но това означава ли,че е неговата основна заплата. Върху основната има клас и други допълнителни, да не ги изброявам, така че когато пишете заплата от 3 000.00 и отгоре,се уточнете че това е брутната заплата.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Август, 14:59

    Нашто кмет недобре

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Август, 15:17

    Прочетена книга си Вачик. Сега на Весела Златева ли ще подсигуриш директорско място. Комунист си ти Вачик, но Боко тиквоча няма да ти проти за дето го излъга.Питай новаченския профан.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Август, 17:46

    Отдавна му беше време на този да го махнат от този пост като лош мениджър и във връзка с доста станали известни гафове. И последната година болницата приключи на голяма загуба. Разбра се, че заплатите се увеличават, макар скромни, въпреки дълговете. А най-скромното перо било за лечение на болните... Да не говорим за липсата на добро възпитание, груб, безцеремонен език, неуважение, голямо самохвалство и самомнение. Също този човек е на преклонна, пенсионна възраст.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 19 Август, 17:50

    Нека да назначат на поста Управител на болницата някой със специалност медицински мениджмънт.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Август, 18:01

    ПОПРАВЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО: "СЛЕД ФАЛШИВИЯ И ПОРЪЧКОВ ОДИТ С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ КРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ,КОИТО КРИВИТЕ СМЕТКИ НЕ УСПЯХА ДА ДОСТИГНАТ,Е НУЖНА ПРОМЯНА"
    НОВ КМЕТ.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Август, 19:22

    Нов кмет ще има след 3 години, когато в общината няма да е останал камък върху камък! Всичко дотогава трябва да бъде окрадено и продадено! Такъв е планът, а недоразумението е назначено, за да го изпълнява.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Август, 19:39

    8, мечтай си... Боклуко!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Август, 20:42

    ПОПРАВЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО: "СЛЕД ФАЛШИВИЯ И ПОРЪЧКОВ ОДИТ С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАДАДЕНИ КРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ,КОИТО КРИВИТЕ СМЕТКИ НЕ УСПЯХА ДА ДОСТИГНАТ,Е НУЖНА ПРОМЯНА"
    НОВ КМЕТ.
    Нов кмет ще има след 3 години, когато в общината няма да е останал камък върху камък! Всичко дотогава трябва да бъде окрадено и продадено! Такъв е планът, а недоразумението е назначено, за да го изпълнява.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (212)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete