Събота, 27 Юли 2024, 05:37

След сигнал на областния управител на Софийска област – екоинспекцията с проверка в Лесново на кубове, съхраняващи пестициди

28 Февруари 2022, 09:49
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 2504 1


Областният управител на Софийска област Иван Иванов се срещна с жителите на Лесново, община Елин Пелин по проблеми, поставени от тях на предишна среща на 14 февруари. Тогава хората заявиха притесненията си относно намиращи се в селото кубове, в които се съхраняват пестициди. Те се опасяват пестицидите да не попаднат в почвата и отровят както земята, така и водата, тъй като районът е богат на подпочвени води.
„Сигнализирах за притесненията ви директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ирена Петкова. Тя ще изпрати проверка на място, за да се направят замервания на целостта на кубовете и почвата, за да се види има ли опасност от екологично замърсяване“, каза пред хората, събрали се в читалището на Лесново областният управител.
В селото има 14 такива куба, в които се съхраняват пестициди с изтекъл срок на действие, тъй като у нас все още няма регламентирана технология как тези пестициди да се обработват.
„Вторият проблем, който ми посочихте при първата ни среща – че има дни, в които половината село е без вода, продължавам да държа на внимание. Защото отговорът, който получих от териториалното поделение на ВиК не ме удовлетворява. Знам, че само 3 км от общо 21 км стара водопроводна мрежа е подменена“, каза още областният управител Иван Иванов.
Местни хора и общински съветници заявиха, че има стар проект за изграждане на канализация в района и че този проект трябва да бъде възобновен. Областният управител заяви готовността си за съдействие, но подчерта, че общината трябва да е активната страна в този процес.




Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Февруари, 14:23

    Макар да не е по темата,но след падналия сняг Ботевград прилича на една голяма локва,пълна с мръсна вода.Градът в района на автогарата и близките улици изглежда отвратително,а тези улици уж бяха ремонтирани.Мътилката не се стича към шахти,колите при светофара пръскат по тротоарите тая помия,даже по хората,защото никой не се интересува от пешеходците,които също са данъкоплатци,и чрез данъците си имат заслуги за ремонтите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete