Четвъртък, 25 Април 2024, 22:39

След цяла нощ заседания, депутатите върнаха хартиената бюлетина

17 Ноември 2022, 11:23
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 263 2


Премахва се електронното дистанционно гласуване и се закрива многомандатен изборен район „Чужбина”.

Безсънна нощ за депутатите от парламентарната Правна комисия. След като започна в 14:30 часа в сряда, заседанието продължи цяла нощ. 

С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС беше върната хартиената бюлетина. Премахва се електронното дистанционно гласуване и се закрива многомандатен изборен район „Чужбина”.

Депутатите са твърдо решени заседанието да продължи докато не бъдат обсъдени всички промени в Изборния кодекс. След това предстои и гласуване на второ четене в пленарната зала.

“Мнозинството, което се оформи за връщане на хартиената бюлетина, е сигнал, че голяма част от партиите се готвят за избори. Връщането на хартиената бюлетина е връщане назад на практика в изборния процес, защото през последните години сме свидетели как от избори на избори се променя изборната технология. Предимството на машинното гласуване беше, че то ограничи до минимум брой на невалидните бюлетини и даде възможност да бъдат прекратени практиките на манипулиран вот. Това е една от причините да се гласува за връщането на хартиените бюлетини.”

При БСП и ДПС има едно разбиране, че някакъв процент от хората не отиват да гласуват поради страх от машината. Винаги, когато се пипа Изборният кодекс от партиите с идеята да спечелят, това се обръща срещу тях. Най-лошото, което може да е случи, е система с два типа гласуване - хартиено и машинно. Защото това предполага два типа организация на изборния процес, предполага изключително капацитетна изборна администрация и централен орган за провеждане на изборите, който да отговаря на изискванията за две системи на гласуване, който орган ние нямаме”, каза политологът Тодор Славеев.


“Най-важното нещо при изборите е доверието. Да знаем, че гласът ти е отчетен правилно. Политическите партии обаче правят всичко възможно да задълбочат тази спирала на ниско доверие. Това гласуване не беше изненада. Още на предизборната кампания тези партии заявиха, че ще подкрепят смесен тип гласуване”, добави той.

Източник: dariknews.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Ноември, 06:58

    Тия случайници ,биха били смешни, ако не бяха безполезни и вредни за България. Скачат като ужилени, ако някой спомене Президентска държава ,защото за половината "папо" няма да има, но забележете с какво се занимават.... Дали Митрофанова да бъде поканена...Дали Зеленски да открие заседанието....Дали да си търсим белята. в Украйна...Книжно или машинно гласуване, като в САЩ, може и по пощата... Замерят се с популистки предложения., но не могат да се траят. Никой не си дава сметка откъде ще се вземат тези пари. Инфлацията и бюджетния дефицит са двойни спрямо другите страни. Шенген се вижда през крив макарон. Към Холандия, която не ни иска се присъедини и Швеция, В същото време, за да дойде някой лев в държавата по плана за развитие, през февруари, трябва да приемем 22 законови изменения. Те се държат като идиоти. Единственото що годе прилично, се държи служебното правителство и Президента., които те само критикуват ,в немоща си. .Бе дай им мандат и понеже те ще се осерат да вървим на нови избори със същите боклуци.

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Ноември, 07:41

    Чакат ни един куп нови беди. Първото арбитражно дело заведено от Русия срещу Финландия в Стокхолм, по казуса с отказа да се плаща в рубли. осъди последната да заплати на Русия 300 милиона долара. Ние вероятно ще заплатим малко повече от половин милиард. За да свалим бюджетния дефицит 2023 поне на 4% колкото е максималния за Шенген, ние трябва да произведем БВТ за 180 милиарда, като сега е малко над 150 и се готвим за два транша заеми, по 15 милиарда, които за сега никой не ни дава. Не живеем богато, но всички социални плащания, пенсии и заплати, са се увеличили три пъти, над това, което произвеждаме.. Кое семейство харчи три пъти, над доходите си и как го прави?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (190)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (44)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete