Петък, 28 Януари 2022, 06:53

Сливница


кмет: ВАСКО ДИМИТРОВ СТОИЛКОВ
население: 9760
пощенски код: 2200
телефонен код: 0727

Община Сливница се намира в централната част на Западна България. Разположена е на 25 км от София и на 26 км от западната ни граница със Сърбия. Заема площ от 187 кв.км, наброява 9760 жители и включва 13 населени места:
Aдминистративният център гр.Сливница и селата Алдомировци, Гълъбовци, Гургулят, Ракита, Извор, Бахалин Братушково, Бърложница, Радуловци, Драготинци, Пищене и Повалиръж.

През територията на община Сливница преминава международният път Е-80 Белград – Калотина – София – Пловдив – Капитан Андреево, т.нар. „диагонален път”, свързващ Европа през Белград, София, Истанбул с Мала Азия. По същото направление преминава и ЖП линията София-Белград. Надморската височина варира от 600 до 800 метра.

Град Сливница е заграден от три страни с хълмове - на запад –“Козяк”/762 м./, на югоизток”Могилата”/670м./ и на север - “Целовижда”/703 м./. Те са изградени от триоски и юрски варовици, които благоприятстват развитието на различни карстови форми. Оголените варовикови терени се нагряват силно през деня и особено през лятото, а през нощта и зимата се охлаждат бързо и по такъв начин влияят върху микроклимата в района.

Територията на общината е бедна на полезни изкопаеми. Лигнитни въглища, образувани в плиоценските басейни има край селата Алдомировци, Радуловци и Гълъбовци. Стопанско значение за общината имат единствено варовиците, които са плътни и здрави и са дали възможност за развитие в района на вародобива от преди повече от 100 г.Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

Анкета » коментари (16)

Смятате ли, че днес България е независима държава?

отговори
Да, напълно независима е (80)
70% Complete
Не, не е независима (1229)
70% Complete
Частично независима е (159)
70% Complete
Нямам мнение по въпроса (58)
70% Complete