Събота, 27 Април 2024, 19:17

Собственикът на "Пайнер": Ако разчитахме на европарите, щеше да се окаже, че купуваме с 4 години остаряла техника

1 Февруари 2013, 09:53
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 737 0


- Г-н Димитров, отказвате се от средствата - почти 2 милиона лева, по спечеления от компанията ви европроект. Това стана, въпреки че след като избухна скандалът, заявихте, че няма да го правите?
- Причините за това са две. Чисто техническата е, че проектът ни бе одобрен още преди година и половина. В същото време ние нямахме право да закупуваме техниката по нашите спецификации, въпреки че разполагахме със собствени налични средства.
Такива бяха изискванията на европейската програма, които ние стриктно спазихме. Нека освен това да припомня, че досега не сме получили и лев от програмата.
Тепърва предстояха тръжни процедури и продължителни срокове за доставка на техника и консумативи.
С две думи: накрая щеше да се окаже, че купуваме остаряла с 4 години техника, което вече означава морално компрометирана.
Втората причина са дебатите, които породи темата в обществото. За мое огромно съжаление фокусът на внимание се измести в посока на ненужно политизиране, на насаждане на клишета и на очерняне на бранша.
Това е знак за непреодолими комплекси в нашето общество - войнственият подход към богатството. Констатацията, че културата в България се неглижира и за това е виновен попфолкът например.
Ако вашите редактори няма да съкратят моите думи, ще си позволя да припомня на читателите ви, че музиката на "Пайнер" е най-слушаната в цяла България и от българските диаспори в целия свят.
Единият от тв каналите ни - "Планета фолк", е замислен изцяло като реклама на България - нейния автентичен фолклор, културното и историческото наследство на страната ни, природните  красоти.
 
- В личен план трудно ли ви беше да вземете решението да се откажете от проекта?
- В интерес на истината още отначало имах чувството, че стриктността на проекта може да ни изиграе лоша шега. Въпросът бе по-скоро не на емоционалност, а на трезва преценка - че започваме да губим темпове, скорост. Това всъщност е основната причина за решението ми.
- Какви очаквате да бъдат коментарите в обществото? Ще успеете ли да затворите устите на завистниците?
- О, те ни най-малко не ме интересуват. Кой както иска да коментира, това си е тяхно право.
Обаче това е най-големият проблем на България - завистта. Трябва да мислим позитивно и градивно. Вместо да търсят възможности, да се оглеждат, да са креативни и инициативни, някои мислят само как да критикуват. Да отричат всичко добро и прогресивно.
Нека първо мрънкачите да коментират себе си, после мен и това, което произвеждаме за музикалния пазар.
Мои изпълнители са ми споделяли: "Шефе, всички са двуличници. Вечерта всички пяхме и се веселихме, а на следващия ден те уверяват: "Ох, тази ли музика, ние не я слушаме?"
 
- А театралите?
 
- Ще повторя това, което ви казах в предишното ни интервю: ако бяха впрегнали цялата си злоба в производство на електричество, България нямаше да има нужда от никакви други мощности.
Нека да се конкурираме, нека не заклеймяваме предприемачеството като нещо мръсно и опасно. Та в крайна сметка ние сме фирма като всички останали, която дава работа на способни, талантливи и високообразовани хора.
Този проект ще осигури поне 20 нови работни места - и то на висококвалифицирани специалисти.
 
- Вие сте член на ГЕРБ. Имаше ли политически натиск да се откажете?
 
- Не, никакъв натиск не е имало.
 
- Да ви задам въпроса по друг начин, вие дисциплиниран партиен член ли сте?
 
- Да, смятам се за такъв, опитвам се да бъда такъв.
 
- Ако от високо ниво ви се обади партиен началник да вземете каквото и да било решение, ще го сторите ли?
 
- Аз съм член на ГЕРБ по лично убеждение. Фирмата ми обаче не е партиен член, певиците и певците ми не са партийно обвързани. Ако някой ми се обади, бих се съобразил. Но в случая няма никакъв натиск, нямало е указания дали това или онова е трябвало да бъде правилното ми решение.
 
- Назначена ви беше проверка по изпълнението на проекта. Да не би там да има нещо, което да дава повод за притеснения?
 
- Напротив, проверката вече приключи в началото на тази седмица. Констатациите са, че няма никакви нередности при изпълнението.
Още на фаза спечелване нямаше никакви забележки от никоя една от отговорните институции. Тази проверка не е единствената - периодично почти всеки месец проектът беше под мониторинг.
Реших да се откажа именно след края на проверката, за да няма спекулации и на тази тема - видите ли, гузен негонен бяга.
Нещо повече - в хода на изпълнение в документацията открихме нередност. В някои от общо 100-те позиции открихме текстове, които позволяваха отдаването под наем на техника, което по принцип е недопустимо. Поискахме коригиране на тези текстове, за да не бъдем упреквани после. Тяхното изправяне впоследствие отне повече от месец.
 
- В крайна сметка, какво става с конкурентоспособността на трите ви телевизии?
 
- Продължаваме изпълнението на набелязаното със собствени средства. Но тук искам да отправя един призив: Европа ни дава уникален шанс за финансиране, от който всички трябва да се възползваме, не постоянно да се оплакваме, сърдим и критикуваме. Защо да не усвояваме повече пари от Брюксел, какво ни пречи?
 
- Г-н Димитров, вие губите много пари, защитени с проекта. Не съжалявате ли?
 
- Съжалявам единствено за загубеното време, това бяха година и половина на празни обороти. Не че не ги уважавам, но в крайна сметка, когато си конкурентоспособен, когато нещата вървят, те се връщат.
 


Източник: 24chasa.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete