Събота, 27 Април 2024, 06:38

Соколарски празник на Трифоновден в гр. Елин Пелин

1 Февруари 2023, 19:26
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 513 0


На 1-ви февруари 2023 г. от 13:30 часа пред храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", в центъра на град Елин Пелин бе отслужен водосвет и раздаден курбан за празника Трифоновден. Жителите и гостите на гр. Елин Пелин присъстваха и на соколарския празник, който се проведе пред храма.

"Български Соколарски Съюз" /БСС/ за втори път в организира в гр. Елин Пелин соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите. За 13-та поредна година празникът традиционно се отбелязва с курбан и вино на 1 февруари. И тази година, домакин на събитието бе град Елин Пелин, като жителите и гостите на града имаха възможност да видят отблизо хищните птици.

Пред събралите се гости на площада, пред храм "Св. Николай Мирлокийски Чудотворец", отец Иван Плещов отслужи празничен водосвет и освети курбана за здраве на жителите на град Елин Пелин. Иконом Иван Плещов поздрави организаторите от БСС и гостите на празника. Той честити Трифоновден на жителите на общината, разказа част от житието на Св. Трифон и благодари на хората, които поддържат и развиват една хилядолетна традиция - соколарството в България.

В "Български Соколарски Съюз" /БСС/ членуват хора от цялата страна, които възстановяват, развъждат и съдействат за опазването на хищните птици в България. Председателят на БСС и инициатор на соколарския празник - Анани Любенов благодари за гостоприемството и разказа за дейността на Соколарския съюз.

Децата, присъстващи на празника, бяха впечатлени от срещата с летящите приятели на българските соколари и успяха и да се снимат със забележителните птици за спомен от Трифоновден.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete