Понеделник, 20 Март 2023, 21:50

Соколарски празник на Трифоновден в гр. Елин Пелин

1 Февруари, 19:26
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 311 0


На 1-ви февруари 2023 г. от 13:30 часа пред храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", в центъра на град Елин Пелин бе отслужен водосвет и раздаден курбан за празника Трифоновден. Жителите и гостите на гр. Елин Пелин присъстваха и на соколарския празник, който се проведе пред храма.

"Български Соколарски Съюз" /БСС/ за втори път в организира в гр. Елин Пелин соколарски празник в чест на Св. Трифон, който освен покровител на винарите и лозарите е и закрилник на соколарите. За 13-та поредна година празникът традиционно се отбелязва с курбан и вино на 1 февруари. И тази година, домакин на събитието бе град Елин Пелин, като жителите и гостите на града имаха възможност да видят отблизо хищните птици.

Пред събралите се гости на площада, пред храм "Св. Николай Мирлокийски Чудотворец", отец Иван Плещов отслужи празничен водосвет и освети курбана за здраве на жителите на град Елин Пелин. Иконом Иван Плещов поздрави организаторите от БСС и гостите на празника. Той честити Трифоновден на жителите на общината, разказа част от житието на Св. Трифон и благодари на хората, които поддържат и развиват една хилядолетна традиция - соколарството в България.

В "Български Соколарски Съюз" /БСС/ членуват хора от цялата страна, които възстановяват, развъждат и съдействат за опазването на хищните птици в България. Председателят на БСС и инициатор на соколарския празник - Анани Любенов благодари за гостоприемството и разказа за дейността на Соколарския съюз.

Децата, присъстващи на празника, бяха впечатлени от срещата с летящите приятели на българските соколари и успяха и да се снимат със забележителните птици за спомен от Трифоновден.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (43)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (43)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (921)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (2181)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (134)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (138)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (405)
70% Complete