Вторник, 30 Април 2024, 02:15

Социалисти от общината отбелязаха 9-ти септември. Корнелия Нинова дойде на Братската могила в Литаково

7 Септември 2013, 15:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2998 5


Поздравявам ви за това, че днес сте тук, че прекланяме глава пред нашите герои и, че сте довели децата и внуците си, и ги възпитавате в патриотизъм и уважение към историята, към почит към онези мъже и жени, които дадоха живота си и загинаха за България. Защото без историята и нейното познаване, без поуките на историята нямаме настояще, няма и бъдеще".Това каза днес народният представител на БСП Корнелия Нинова пред стотиците събрали се членове и симпатизанти на левицата на Братската могила край  Литаково. Тя заедно с председателя на ОбС на БСП д-р Веселка Златева и членове на ръководството на местната структура, поднесоха цветя пред плочите на загиналите броци за свобода.

Възпоменателното тържество по повод 69 години от победата на България над Монархо-фашизма (9.09.1944г.) започна в 11.00ч. Тук бяха и двете дъщери на разстреляния партизанин Лазар Стоянов. Събитието откри Пенка  Кръстева – секретар на ОПО-с. Литаково с думите „ Село Литаково  и днес остава орлово гнездо и твърдина на революционния дух“ . Тя приветства с добре дошли всички признателни граждани от цялата община. Историческо слово произнесе Пешо Младенов от ОПО-с. Литаково, бивш кандидат за кмет на селото -  „На 9-ти септември, повече от друг път, умовете и сърцата ни са изпълнени с убеждението, че достойнството и честта са най-необходимите, най-ярките и най-стойностните черти на един наистина голям празник – Девети септември. Нека на този празник склоним глава пред подвига на героите загинали в антифашистката борба“. От данните, които Младенов изнесе стана ясно, че във войната от 1941 до 1944г. са убити общо 9 140  партизани и 20 700 помагачи и ятаци, изгорени са 2 139 къщи на антифашисти, 64 345 са убити в арестите и затворите, 11 392  евреи от Беломорието са изпратени  в нацистките концлагери  и не се завръщат.

На Братската могила в 7 гробници са погребани и лежат тленните останки на 72-ма народни синове – партизани и партизанки, от отрядите „Чавдар“,батальоните „Хр.Ботев“ и ‚В.Левски“, ятаци и помагачи от Литаково, Новачене, Скравена, Рашково, Ботевград и други селища на България. Братската могила неслучайно е интернационална, защото тук е разстрелян и погребан майор Уилям Томпсън – английски офицер и пратеник на английската военна мисия. Погребани са още канадския офицер Кларк, сержант Ник Монро(Англия), Кенк Алек Скот- англиски офицер, Ванюша червеноармеец от Украйна, Югославският партизанин Радован, изкопава гроба си и полужива е погребана Хермина Разградлян (Сашка) – арменка.

„Днес тези герои са ни необходими, защото народът ни отново е разделен. Защото нашите идеи отново са подложени на изпитание“, заяви Корнелия Нинова след изнесените данни за загиналите патриоти на Литаково и България. Тя продължи, като посочи „Това ни задължава още повече да работим за тях, за да кажем силно и ясно, че социалистическата идея е справедлива, че е хуманна и обърната към това, народа ни да живее по-добре, да има работа, да е добро здравеопазването, да е качествено образованието, да са достойни доходите на хората, да задържим младите, да гарантираме на възрастните достойни старини. Това е нашата кауза и ние ще работим за нея. Благпдаря,ч е сте тук, защото вие сте носители на тази кауза. Без вас- тя е обречена. Затова поклон към тези герои, които дадоха живота си за държавата, така поклон и към вас, които поддържате техните идеи живи“.

В дух на признателност литаковчани са инициирали Инициативен комитет за поддържане чистотата и приветливия вид на целия монумент на Братската могила. Секретарят Пенка Кръствеа призова повече жители на селото да се включат в периодичното почистване на пространството около надгробните плочите и паметника.

След официалното тържество домакините от с. Литаково организираха безплатна скара и курбан чорба. Мнозина от жителите на общината имаха възможност да разговарят лично с депутатът Корнелия Нинова и да поставят своите конкретни въпроси. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Септември, 16:51

    taia Penka sto ne si chisti sama

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Септември, 16:52

    ako biahte napisali che ste ima bezplatna piachka i az stiah da sam tam.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Башибозук 8 Септември, 00:52

    Мръсните комунисти клаха след 9-ти септември собствения си народ така, както турчин не го е клал! Мръсни коминтерновски еничари!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: anonimen 8 Септември, 17:30

    Taia,Kyrnelia mai e spala v Rio,,Pravec,, ama. S. Koi??????Ostavka na. 4ervenite boklyci!!!!!!Kradci. 4erveni!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Септември, 20:17

    След Септемврийското въстание (1923) Антон Страшимиров пише знаменития позив:

    „Клаха народа, както и турчин не го е клал“.
    Защитава жертвите на Цанковия терор.

    Кой е клал собствения си народ ?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete