Вторник, 6 Юни 2023, 16:15

Спасовден на Спасова могила!

3 Юни 2022, 18:18
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 939 0


По традиция, всяка година на празника Възнесение Господне – Спасовден, жители и гости на с. Голема Раковица /общ. Елин Пелин/ и околностите, се събират на прочутата местност Спасова могила, известна от разказа на Елин Пелин – „Спасова могила“. Това е един дълбоко трогателен разказ за вярата и надеждата у човека, в който главните герои – дядо Захари и неговото болно внуче Монката се изкачват на това свято място в определен ден в годината. Вярва се, че в този ден небето се отваря и Бог слиза на земята, за да излекува болните и страдащите. Мястото е известно с целебните си божествени сили, помагащи на болните вярващи да се изцерят от всякакви болести.

На върха има оброчен камък датиран от около 10 век. В близост до него, е изграден параклис "Свети Спас"- стара постройка, която пази в себе си духът на древните традиции на селото. Има и магерница с две огнища за приготвяне на курбан.
Дни преди Спасовден, болни хора, които преди време са били излекувани чрез силата на това оброчище, дават курбан- агнета или ярета обречени за празника.

Тази година бяха дадени 6 агнета курбан и приготвени 6 казана от 150 л. всеки с традиционната за този край агнешка чорба с боб. Около 200 човека се събраха на местността, където рано сутринта отец Цветан Велинов отслужи Божествена Света литургия и направи водосвет на курбана.Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (6)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

Анкета » коментари (6)

Ще има ли правителство в рамките на 49-ото Народно събрание?

отговори
Да, оптимист съм, че ще има разбирателство (23)
70% Complete
Трудно ще е, но трябва да се направят компромиси (32)
70% Complete
Не, пак ще ходим на избори лятото (77)
70% Complete
Омръзна ми вече от този цирк, все ми е едно какво ще правят (64)
70% Complete