Събота, 20 Април 2024, 07:16

Спасовден на Спасова могила!

3 Юни 2022, 18:18
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1232 0


По традиция, всяка година на празника Възнесение Господне – Спасовден, жители и гости на с. Голема Раковица /общ. Елин Пелин/ и околностите, се събират на прочутата местност Спасова могила, известна от разказа на Елин Пелин – „Спасова могила“. Това е един дълбоко трогателен разказ за вярата и надеждата у човека, в който главните герои – дядо Захари и неговото болно внуче Монката се изкачват на това свято място в определен ден в годината. Вярва се, че в този ден небето се отваря и Бог слиза на земята, за да излекува болните и страдащите. Мястото е известно с целебните си божествени сили, помагащи на болните вярващи да се изцерят от всякакви болести.

На върха има оброчен камък датиран от около 10 век. В близост до него, е изграден параклис "Свети Спас"- стара постройка, която пази в себе си духът на древните традиции на селото. Има и магерница с две огнища за приготвяне на курбан.
Дни преди Спасовден, болни хора, които преди време са били излекувани чрез силата на това оброчище, дават курбан- агнета или ярета обречени за празника.

Тази година бяха дадени 6 агнета курбан и приготвени 6 казана от 150 л. всеки с традиционната за този край агнешка чорба с боб. Около 200 човека се събраха на местността, където рано сутринта отец Цветан Велинов отслужи Божествена Света литургия и направи водосвет на курбана.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete