Четвъртък, 16 Май 2024, 08:23

Спипаха банда, откраднала от държавата 5 млн. лева

29 Март 2012, 11:10
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1296 0


Антимафиоти разбиха престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери, съобщиха от МВР. Установените щети за държавния бюджет възлизат на около 5 000 000 лева.

Спецакцията е проведена вчера в София и Своге. Групата е изградила престъпната схема от създадени юридически лица, които увеличавали неправомерно финансовото си състояние и нанасяли щети в особено големи размери на държавния бюджет.

Престъпната група изградила мрежа от фирми „бушони“, които извършвали фиктивна търговска дейност с цел избягване плащането на данъци от реално работещи дружества - собственост на участниците в схемата.

„Изпирането“ и легализирането на придобитите по престъпен начин средства се извършвало чрез реално работещи юридически лица, контролирани от престъпната банда.

Организаторът имал две счетоводни къщи, като използвал част от фирмите - негови клиенти, за да изгради престъпната схема. Използваните юридически лица декларирали фиктивни покупки и продажби помежду си, като по този начин продавачите натрупвали данъчни задължения, а купувачите са ги приспадали.

В момент, в който натрупаните задължения достигали големи размери, собствеността на юридическите лица била прехвърляна на лица от ромски произход с цел да не могат да се възстановят плащанията към бюджета.

При акцията са претърсени 15 жилища и офиси в София и Своге. Иззети са компютри, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи, около 400 бойни патрона, 60 000 лева, фалшиви печати на НАП, митница-София, банкови институции и печати на фирмите „бушони“.

Седем души са задържани за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete