Вторник, 30 Април 2024, 16:13

Спорен казус по отрязването на две дървета на ул. „Славейков”

4 Септември 2015, 15:09
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3186 15


В началото на седмицата бяха отрязани две дървета на ул. „Славейков” 1 в Ботевград, при автобусната спирка на „Чавдар” – една липа и една бреза. Първоначално брезата бе отрязана наполовина, а вчера и тя бе премахната почти до дъно.
 
Двете дървета са на повече от 35г. Показателно за това е разказът на живуща в блока на „Славейков”, която разказа пред наш репортер, че през 1979г., когато се нанесла, растенията били насадени, макар и още млади и крехки. Премахването им обаче предизвика бурно недоволство у жителите на блока. Възмущението им е плод предимно на факта, че безцеремонно се отстраняват дълголетни дървета. „Освен това, собствениците на апартаменти се оплакват, че в жилищата пече слънце”, добавя още дамата.
 
Обитателите на блока са решени да съберат подписка, която вече е стартирала. Освен двете отстранени дървета, непосредствено до тях са подрязани и короните на две липи.
 
Зам.-кметът на общината инж. Цанко Цанов заяви, че насажденията са общинска собственост. Отрязването им е извършено от служители на общината с предварително издадено разрешително. Той поясни обаче, че действията им са предприети, след като в общинската администрация е постъпила молба от живущи в блока за премахване на дърветата. Като довод в постъплението се посочва, че „клоните на растенията влизат в терасите и прозорците на апартаментите”. Инж. Цанов добави още, че короната на едното дърво в горния край е била наклонена, а при по-силен дъжд или снеговалеж това може да създаде предпоставка за инциденти.
 
След разговора на наш репортер с живущата на „Славейков” госпожа, тя разказа, че след отрязването са проведени събрания между жителите на блока. Никой от тях обаче не е споделил да е полагал своя подпис под подобна жалба.
„Ако не бяхме откликнали на сигнала, общината щеше да е виновна. Сега, след като дърветата са премахнати, пак сме виновни. Явно и в двата случая има недоволни”, недоумява зам.-кметът.
 
Преди време бяха подрязани корони и премахнати дървета в ж.к. „Васил Левски”, ул. „Рила” 5, бул. „България” и др.


Източник: balkanec.bg

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Септември, 15:40

    Цанко, като е толкова сигурен, защо не покаже тази молба за премахване?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Септември, 15:50

    Изберете си ги пак....... и ще го направите на изборите :x Нека, така ви се пада :lol:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Радой 4 Септември, 15:58

    Защо режат, като просто са могли да ги подрежат?!? Малоумници!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Септември, 16:14

    Сече се поголовно, а някой знае ли, дали се засаждат някъде нови дръвчета? Бетонираха тротоарите, изсякоха дърветата, по улиците само прахоляк, тровим се ежедневно.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Септември, 20:20

    инж. Цанко Цанов заяви, че насажденията са общинска собственост. Нима общината е той или повечето жители на квартала.Ако става въпрос за дървета в неговия двор може да взема решения,но за общинска собственост нито той нито жена му е редно без допитване на хора от ОБЩИНАТА да премахва .

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Септември, 20:40

    абе цанко ,не вярвах че си толкова голям простак!що за кмет ще си бе,тъпак , след като лъжеш повече от тулата бе.смотаняк!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 4 Септември, 20:40

    И НЕ СИ ИНЖЕНЕР!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Септември, 22:46

    Молбата е била за окастряне на клони на дърветата,а не отрязване и то от живущи във вход В и Г,а са отрязани дървета зад вход Б!!!Ако има друга молба за отрязване от някой от живущите,как може да се уважи молбата на един човек,защо тогава има домоуправител и управителен съвет на входа?На едно от дърветата короната е била наклонена в горния край,ами защо не са я окастрили само в горния край,а на другото какво му е имало?!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 4 Септември, 22:49

    Щом дърветата са общинска собственост,утре може да не остане нито едно дърво в общината!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: екология по тульовски 4 Септември, 22:53

    Ако не изритаме нАваченския олигофрен на 25 октомври, в Ботевград няма да остане нито едно дърво а само изронена асвалтово-бетонна пустош!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete