Сряда, 8 Февруари 2023, 12:39

Спортът е здраве ... и не само или какво ни дава физическата активност?

18 Януари, 07:06
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 563


Че спортът е здраве, всички знаем – обсъжда се широко по новини, форуми и къде ли още не. Предприемането на всякакъв вид физическа активност обаче ни дава много повече ползи. Спортът не само подобрява здравето и кондицията ни, но и влияе положително на настроението ни. Хората, които се движат дори малко, имат повече енергия, по-добро настроение, благополучие и самочувствие.

Какви ползи може да ни донесе спортът?
Едно от основните предимства на спорта е, че е по-малко вероятно да се разболеем от много болести.
Също така той:
• Понижава нивата на кръвната захар
• Регулира метаболизма
• Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
• Понижава кръвното налягане
• Предотвратява остеопороза
• Укрепва имунната система

Допълнителна полза от упражняването на физическа активност е поддържането на здравословно телесно тегло. По време на тренировка скоростта на изгаряне на калории се увеличава, което се отразява на намаляването на мазнините и трайното постигане на перфектна фигура.

Друга важна полза от спортуването е подобряването на настроението, защото:
• Чрез движение се подобрява умствената ни работа, т.е. Способността за запомняне се увеличава
• Редовните упражнения намаляват вероятността от развитие на депресия и други разстройства на настроението - това е така, защото по време на тренировка се отделя серотонин, отговорен за чувството на щастие
• Спортът дава чувство на удовлетворение, което повишава нашето самочувствие
• Чрез движение освобождаваме негативните емоции

Ако е важно за теб, ще намериш начин, ако не, ще намериш оправдание!
Въпреки толкова много ползи от практикуването на спорт, много хора избират пасивен начин на живот. Често можете да чуете, че някой би искал да започне да спортува, но спортът не е за него, защото няма време. Едно от най-честите извинения е, че когато се приберем вкъщи, след тежък работен ден има много други неща за вършене, а след това сме толкова уморени, че нямаме сили да направим никакви упражнения. Всъщност, между тези важни дела отделяме много време за по-маловажни – седене пред телевизора или компютъра. А е възможно да изберете упражнения по такъв начин, че да можете да се отпуснете и да им се насладите.

Спорт - за всеки по нещо
За да се насладим на упражненията, е важно да изберем правилните спортни дейности - не само според физическите ни възможности, но и според предпочитанията и личността. Затова за хората, които са спокойни и прецизни, ще са по-добри часовете по йога, а за хората, които изпитват излишък от енергия, ще са по-приятни аеробиката, фитнеса или бягането.

Колоездене
Колоезденето може да бъде чист отдих и в същото време начин да стигнете до вашата дестинация. Много хора предпочитат да преминат от колата към две колела, защото в допълнение към избягването на задръствания, колоезденето предлага много общи ползи за здравето:
• Предпазва от атеросклероза
• Повишава мускулната издръжливост
• Понижава нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия
• Увеличава капацитета на белите дробове, прави кръвта по-богата на кислород и сърцето работи много по-добре
• Подобрява благосъстоянието, намалява напрежението и дългосрочния стрес

Бягане
Бягането, както всяка физическа активност, подобрява нашето състояние, здраве и благополучие. Освен това е дейност, която не изисква скъпо оборудване и може да се практикува буквално навсякъде.
Редовното бягане има много ползи:
• Насища мозъка с кислород
• Повишава издръжливостта
• Противодейства на депресията
• Предпазва от коронарна болест
• Изгаря калории - в случай на интервални тренировки, дори за дълго време след тренировка

Йога
Йога е упражнение за всеки, независимо от възрастта или физическата подготовка. Нивото на трудност може да се регулира според индивидуалните способности на даден човек. Йога е набор от физически и умствени упражнения, насочени към отпускане на ума и тялото. Практикувайки йога, оформяме стойката си, а ставите придобиват по-голяма еластичност. Освен това йога:
• Облекчава стреса
• Подобрява циркулацията
• Успокоява се

Танци
Танците са модерна форма на физическа почивка за хора от всички възрасти. Предлага физическа активност и на тези, които не се чувстват като спортисти. Танцът ви позволява да влезете и да останете във форма, подобрява гъвкавостта на тялото и улеснява опознаването на собственото ви тяло, подобрява стойката и баланса. Тази форма на занимание също ви позволява да срещнете нови хора, които имат подобни интереси - по този начин танците помагат за изграждането на социални умения. Чрез танците повишаваме и самочувствието.

Така че спортът ни дава много ползи за здравето, подобрява настроението ни, помага ни да останем стройни и дори подобрява способността ни да общуваме в група. Всеки от нас е различен, всеки има различна личност, различни интереси. Гледането на спортни новини ще ви подскаже към какво да се насочите. В може да намери нещо за себе си, защото полетата и дисциплините са много. Наистина си заслужава, така че нека го направим!

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (40)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (833)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1988)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (124)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (117)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (378)
70% Complete